ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Φαινόμενο του Σαββατοκύριακου: Πώς συνδέεται η μέρα του χειρουργείου με τον κίνδυνο θανάτου

Φαινόμενο του Σαββατοκύριακου: Πώς συνδέεται η μέρα του χειρουργείου με τον κίνδυνο θανάτου

Μπορεί η μέρα που θα χειρουργηθεί κάποιος να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου;

Σύμφωνα με ανασκόπηση 10 μελετών μπορεί, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα μετά από χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στο τέλος της εβδομάδας, σε σχέση με αυτή που γίνεται στην αρχή της.

Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν μετά από εγχειρήσεις που γίνονται Πέμπτη και Παρασκευή παρά Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη, έδειξε ξένη έρευνα.

 SURGEON

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στην Αλμπέρτα του Καναδά, ανακάλυψαν ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν μετά από εγχειρήσεις που γίνονται Πέμπτη και Παρασκευή παρά Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη και οι θάνατοι αυτοί ενδεχομένως οφείλονται σε μετεγχειρητικές επιπλοκές που εμφανίζονται τα Σαββατοκύριακα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 10 προηγούμενες έρευνες σε περίπου 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.

Ανακάλυψαν ότι μετεγχειρητικά τα ποσοστά θνησιμότητας αύξαναν σταδιακά, καθώς οι ημέρες της εγχείρησης πλησίαζαν το Σαββατοκύριακο.

Σε σύγκριση με τον κίνδυνο θανάτου μετά από εγχείρηση τις Δευτέρες, ο κίνδυνος ήταν κατά 12% υψηλότερος τις Πέμπτες και κατά 24% υψηλότερος τις Παρασκευές.

Περαιτέρω ανάλυση σε 1,4 εκατομμύρια ασθενείς σε 19 προηγούμενες έρευνες έδειξε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας σε νοσηλευόμενους για επείγουσα επέμβαση Σάββατο ή Κυριακή ήταν 27% υψηλότερα σε σχέση με όσους εισήχθησαν τα Σαββατοκύριακα.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Medical Care.

Διαβάστε επίσης:

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους ασθενείς που χειρουργούνται τη νύχτα

Το «Τεστ του Θανάτου» δείχνει αν θα ζήσετε μέχρι το 2020!

BEST OF NETWORK