ΥΓΕΙΑ

Πόσο γρήγορα μπορείτε να ταξιδέψετε μετά από ένα χειρουργείο

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από ένα χειρουργείο ποικίλει ανάλογα με το είδος της επέμβασης.

Πόσο γρήγορα μπορείτε να ταξιδέψετε μετά από ένα χειρουργείο

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς να αποφεύγουν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, για ένα μήνα μετά το χειρουργείο.

Όπως αναφέρει ο καρδιολόγος Stuart Seides στην «Washington Post», αυτή η αυστηρή για ορισμένους οδηγία, οφείλεται στον αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου στις βαθιές φλέβες των ποδιών, που μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Οι τέσσερις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τον σχηματισμό θρόμβων.

thromvoi

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) όμως, κάτι τέτοιο είναι σπάνιο καθώς η αναλογία εμφάνισης πνευμονικής εμβολής εν ώρα πτήσης, είναι ένα περιστατικό στα 6.000 ταξίδια, ενώ ο γενικός κανονισμός ορίζει ότι η ανάρρωση μετά το χειρουργείο δεν πρέπει να διαρκεί λιγότερο από δέκα μέρες .

Και οι αεροπορικές εταιρείες όμως, έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για όσους υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν το ταξίδι.

Οι επιβάτες πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη νερού ή άλλων υγρών (καφέ ή τσάι), εν ώρα πτήσης, καθώς η ακινησία σε συνδυασμό με την υγρασία που επικρατεί στην καμπίνα του αεροσκάφους, αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Συχνά αεροπορικά ταξίδια: Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία

Θρόμβωση: 7 «αθόρυβα» συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (pics)

Ακινησία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης