ΥΓΕΙΑ

Ακινησία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που κάθονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου στο αίμα.

Ακινησία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης

Η κατάσταση είναι γνωστή και ως σύνδρομο οικονομικής θέσης, καθώς παρατηρείται συχνά σε επιβάτες που κάνουν πολύωρες αεροπορικές πτήσεις.

Νέα ιαπωνική μελέτη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που κάθισαν για πολλές ώρες μέσα σε αυτοκίνητο μετά από μια φυσική καταστροφή κινδύνευαν από θρόμβο στα πόδια και τους πνεύμονες.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης, επισημαίνουν οι ειδικοί.

thromb

Μετά τον σεισμό έντασης 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το 2016 στην Ιαπωνία με επίκεντρο την πόλη Κουμαμότο, πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω και των μετασεισμών. Κάποιοι διανυκτέρευσαν σε δημόσια καταφύγια, πολλοί όμως διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητά τους.

Μια ανάλυση των νοσοκομειακών δεδομένων μετά από αυτό το γεγονός αποκάλυψε μια «επιδημία» θρόμβων αίματος στα πόδια των σεισμόπληκτων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι θρόμβοι έφτασαν στους πνεύμονες.

Ειδικότερα, 51 σεισμόπληκτοι νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο για θρόμβους στο πόδι. Από αυτούς, οι 42 (ποσοστό 82%) είχαν περάσει τη νύχτα σε αυτοκίνητο. Σε 35 ασθενείς ο θρόμβος «ταξίδεψε» από το πόδι στους πνεύμονες, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν πολύωρα αεροπορικά ταξίδια ή πρέπει να παραμείνουν σε ακινησία για μεγάλα διαστήματα, είναι απαραίτητο να σηκώνονται και να περπατούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην Καναδική Επιθεώρηση Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης

Θρόμβος στο αίμα: 7 σιωπηλά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Θρομβοεμβολή: Ποιοι διατρέχουν έως 80% μεγαλύτερο κίνδυνο

Θρόμβωση: 4 σωτήρια μέτρα πρόληψης