ΥΓΕΙΑ

Θρομβοεμβολή: Ποιοι διατρέχουν έως 80% μεγαλύτερο κίνδυνο

Η φλεβική θρομβοεμβολή ή θρόμβωση στο πόδι και τους πνεύμονες, αποτελεί την τρίτη καρδιαγγειακή αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θρομβοεμβολή: Ποιοι διατρέχουν έως 80% μεγαλύτερο κίνδυνο

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυνατό πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, έντονο βήχα, ταχύπνοια, ταχυκαρδία και απώλεια συνείδησης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ αναδεικνύουν τον ρόλο της καθιστικής συμπεριφοράς στο σχηματισμό θρόμβου στο αίμα.

kathistiki

Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση συχνότερα με αυτούς που το έκαναν σπάνια ή ποτέ, ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής αυξανόταν κατά 70%.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 15.000 ενήλικες, 45-64 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη την περίοδο 1987-1989.

Οι εθελοντές είχαν ερωτηθεί αν παρακολουθούσαν τηλεόραση ποτέ ή σπάνια, μερικές φορές, συχνά ή πολύ συχνά. Οι πληροφορίες για την τηλεθέαση είχαν επικαιροποιηθεί σε δύο χρονικές περιόδους, το διάστημα 1993-1995 και 2009-2011.

Κατά τη διάρκεια των 20 ετών που διήρκεσε η μελέτη, σχεδόν 700 άτομα εκδήλωσαν φλεβική θρομβοεμβολή.

Ακόμα και τα άτομα που γυμνάζονταν τακτικά, δηλαδή 150 λεπτά την εβδομάδα, διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης φλεβικής θρομβοεμβολής.

Ο κίνδυνος ήταν σχεδόν 80% υψηλότερος για εκείνους που έβλεπαν πολύ τακτικά τηλεόραση, συγκριτικά με εκείνους που δεν έβλεπαν ποτέ ή σπάνια.

Όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, διαπίστωσαν ότι σ' αυτό αποδιδόταν περίπου το 25% του κινδύνου.

Αλλά η καθιστική συμπεριφορά και πάλι αύξανε τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής κατά 50%.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν είστε από αυτούς που τα Σαββατοκύριακα τα περνάτε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, θα πρέπει να προσέχετε καθώς μπορεί να κινδυνεύετε να εκδηλώσετε επικίνδυνους θρόμβους αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Φλεβική θρομβοεμβολή: Δείτε πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το ύψος σας!

Θρόμβωση στο πόδι: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε