ΥΓΕΙΑ

Θρόμβωση: 4 σωτήρια μέτρα πρόληψης

Θρόμβος ονομάζεται η μάζα στερεού αίματος που αποτελείται από αιμοπετάλια και πρωτεΐνες του πλάσματος. Οι θρόμβοι είναι χρήσιμοι σε περίπτωση τραυματισμού, αφού εξασφαλίζουν διακοπή της αιμορραγίας, αλλά επικίνδυνοι εάν σχηματιστούν εσωτερικά σε ένα αιμοφόρο αγγείο, αφού ενδέχεται να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Θρόμβωση: 4 σωτήρια μέτρα πρόληψης

Ένας θρόμβος μπορεί να αποσπαστεί από το αρχικό σημείο σχηματισμού του και να μεταφερθεί σε άλλο μέρος του σώματος, προκαλώντας επιπλοκές. Παράγοντες και παθήσεις που συνδέονται με τον σχηματισμό θρόμβων ή με σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση είναι ενδεικτικά η αρτηριοσκλήρωση/αθηροσκλήρωση, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η αρρυθμία, η καρδιακή ανεπάρκεια, η παχυσαρκία, η περιφερική αρτηριοπάθεια και η καθιστική ζωή.

bigstock 156314213

Η Mayo Clinic προτείνει τα παρακάτω 4 βασικά μέτρα πρόληψης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων:

1. Αποφυγή της πολύωρης ακινησίας: Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών συνιστάται να γίνονται μικρά διαλείμματα ώστε να υπάρχει δυνατότητα για μερικά λεπτά περπάτημα.

2. Σωματική δραστηριότητα: Η κίνηση μέσα στην ημέρα, όποτε και για όσο είναι δυνατό, είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση ή παραμένουν κλινήρη για άλλους λόγους.

3. Επαρκής ενυδάτωση: Η αφυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων.

4. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η απώλεια βάρους για τα άτομα που ξεπερνούν τον φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και η τακτική γυμναστική συντελούν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η Mayo Clinic συνιστά την άμεση επίσκεψη στο νοσοκομείο σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώνει τα παρακάτω (σχετιζόμενα με τη θρόμβωση) συμπτώματα:

- βήχας με ίχνη αίματος

- ταχυπαλμία

- τάση λιποθυμίας

- δύσπνοια/πόνος κατά την αναπνοή

- πόνος/σφίξιμο στο στήθος

- πόνος που ακτινοβολεί στον ώμο, στο χέρι, στη μέση ή στο σαγόνι

- αιφνίδια αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, στο χέρι ή στο πόδι

- αιφνίδια δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση λόγου

- αιφνίδιες μεταβολές στην όραση

Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη στον γιατρό εάν εμφανίζεται στο πόδι ή στο χέρι πρήξιμο, κοκκίνισμα και πόνος.

Δείτε κι αυτό:

Θρόμβωση στο πόδι: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε