ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Αυτές τις 9 τροφές δεν πρέπει ποτέ να τις τρώτε ωμές

Γνωρίζετε φυσικά ότι πρέπει να αποφεύγετε το ωμό κρέας και τα ωμά αυγά.

Προσοχή: Αυτές τις 9 τροφές δεν πρέπει ποτέ να τις τρώτε ωμές

Υπάρχουν όμως πολλές ακόμη τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρεύετε πριν τις καταναλώσετε και κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν.

potatoes

Πατάτες

Η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και άλλα προβλήματα στο πεπτικό, λόγω των αμύλων που περιέχει και τα οποία είναι ανθεκτικά στην πέψη.

Το χειρότερο είναι ότι αν οι πατάτες έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα σε υγρό και σκιερό μέρος, πρασινίζουν και αναπτύσσουν μια τοξική ουσία, τη σολανίνη.

Εάν παρατηρήσετε ότι η πατάτα έχει αρχίσει να εμφανίζει πράσινες κηλίδες στο περίβλημά της, αποφύγετέ την τελείως, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

yuca

Γιούκα

Το φυτό γιούκα έχει ρίζα που μοιάζει με την πατάτα και αποτελεί βασικό συνοδευτικό πιάτων στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Μπορεί να γίνει βραστή ή ψητή και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Κρύβει όμως ένα ύπουλο και δυνητικά θανατηφόρο συστατικό. Τα φύλλα και οι ρίζες της ακατέργαστης γιούκα περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες, χημικές ουσίες που απελευθερώνουν κυανίδιο όταν τρώγονται. Πριν καταναλωθεί απαιτείται καλό πλύσιμο, ξεφλούδισμα και μαγείρεμα.

fasolia

Κόκκινα φασόλια

Άλλη μία υγιεινή τροφή που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν καταναλωθεί με λάθος τρόπο. Τα κόκκινα φασόλια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι σας. Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη, μια λεκτίνη που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα βράζετε καλά πριν τα καταναλώσετε.

hot dogs

Χοτ ντογκ

Πρόκειται για μία έτσι κι αλλιώς ανθυγιεινή τροφή, η κατανάλωσή τους όμως χωρίς να μαγειρευτούν, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη.
Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι αφού είναι προμαγειρεμένα, μπορούν να καταναλωθούν απευθείας από τη συσκευασία, σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα συσκευασμένα λουκάνικα για χοτ ντογκ μπορεί να είναι μολυσμένα με το βακτηρίδιο listeria, το οποίο εξολοθρεύεται μόνο με το μαγείρεμά τους.

milk

Γάλα

Το μη παστεριωμένο γάλα που καταναλώνεται κατευθείαν από τα ζώα μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία, καθώς είναι πιθανό να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E.coli. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το μη παστεριωμένο γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει ασθένειες σχετικές με τη διατροφή, συγκριτικά με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε πάντα παστεριωμένο γάλα.

spruts

Λαχανάκια

Τα λαχανάκια είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία, αλλά είναι πιθανό να περιέχουν βλαβερά βακτήρια, όπως σαλμονέλα, λιστέρια και Ε.Coli. Τα λάχανα καλλιεργούνται σε θερμό και υγρό περιβάλλον, που ευνοεί την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων. Για το λόγο αυτό πρέπει να τα αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, να τα πλένετε καλά και να τα μαγειρεύετε.

pikramugdala

Πικραμύγδαλα

Εκτός από τα γλυκά υπάρχουν και τα πικρά αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν υδροκυανικό οξύ, ένα υδατικό διάλυμα υδροκυανίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν περίπου 70 ακατέργαστα πικραμύγδαλα για να σκοτώσουν έναν ενήλικα. Ευτυχώς, είναι ασφαλή αν τα μαγειρέψετε. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε αποστάγματα και λικέρ με γεύση αμυγδάλου.

aleuri

Αλεύρι

Θα έχετε ακούσει άπειρες φορές για τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση ωμών αυγών, γι’ αυτό και απαγορεύεται η κατανάλωση άψητης ζύμης κέικ ή μπισκότων. Δεν είναι όμως μόνο τα ωμά αυγά το πρόβλημα, καθώς η κατανάλωση προψημένων αλεύρων, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής. Κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του και μέχρι να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το αλεύρι μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το E.coli, το οποίο εξολοθρεύεται μόνο με το μαγείρεμα.

melitzanes

Μελιτζάνα

Οι ωμές μελιτζάνες περιέχουν σολανίνη, την ίδια επικίνδυνη τοξίνη που βρίσκεται και στις πατάτες. Μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της επικίνδυνης ουσίας περιέχουν οι μελιτζάνες που συλλέγονται νωρίς. Οι μελιτζάνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, γι’ αυτό πρέπει να τις μαγειρεύετε πριν τις καταναλώσετε.

Πηγή: Reader's digest

Διαβάστε επίσης:

Ωμά v/s μαγειρεμένα αυγά: Θρεπτικά συστατικά και ασφαλής κατανάλωση

Ποια λαχανικά να τρώτε ωμά και ποια μαγειρεμένα