ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ωμά v/s μαγειρεμένα αυγά: Θρεπτικά συστατικά και ασφαλής κατανάλωση

Σε σχέση με τα μαγειρεμένα αυγά, τα ωμά είναι πιο πλούσια σε κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ωμά v/s μαγειρεμένα αυγά: Θρεπτικά συστατικά και ασφαλής κατανάλωση

Ποιος δεν έχει ακούσει όμως τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η κατανάλωση ωμών αυγών κρύβει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία;

Τι ισχύει τελικά;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, η απάντηση δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Είναι αλήθεια ότι η διαδικασία μαγειρέματος καταστρέφει μια μικρή ποσότητα κάποιων βιταμινών, αλλά και τα ανόργανα άλατα που βρίσκονται στα αυγά. Τα ωμά αυγά είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β6 και το φυλλικό οξύ), σε βιταμίνη Ε, σε χολίνη και στα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Η διαφορά όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τόσο μικρή που γίνεται αμελητέα.

Συγκεκριμένα, από ένα ωμό αυγό θα λάβετε 0,085 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β6 και 146,9 χιλιοστογραμμάρια χολίνης έναντι 0,072 μικρογραμμαρίων Β6 και 117 χιλιοστογραμμαρίων χολίνης που έχει ένα μαγειρεμένο αυγό.

Σε ότι αφορά στην πρωτεΐνη, τα μαγειρεμένα αυγά υπερτερούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει περίπου το 50% της πρωτεΐνης από ένα ωμό αυγό, σε σύγκριση με το 91% της πρωτεΐνης από ένα μαγειρεμένο αυγό. Η θερμότητα αλλάζει τη δομή των πρωτεϊνικών μορίων των αυγών με τρόπο που τα καθιστά πιο εύπεπτα. Αυτό συνεπάγεται ότι τα ωμά αυγά παρέχουν μόλις 3 γραμμάρια εύπεπτης πρωτεΐνης, σε σύγκριση με 6 γραμμάρια εύπεπτης πρωτεΐνης που θα λάβετε από ένα μαγειρεμένο αυγό.

eggs 2

Ασφάλεια

Σε ότι αφορά την ασφάλειά σας, τα ωμά αυγά είναι πιο «φιλόξενα» στη σαλμονέλα, ένα τύπο βακτηρίων που είναι υπεύθυνος για περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης ετησίως. Η σαλμονέλα απαντάται επίσης συχνά σε πουλερικά, κρέας, φρέσκο γάλα, τυρί ή μολυσμένα φρούτα και λαχανικά.

Το μαγείρεμα των αυγών εξαλείφει αυτόν τον κίνδυνο και αυτός είναι ο λόγος που οι παγκόσμιες οργανώσεις υγείας συστήνουν να αποφεύγετε τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά.

Τελικά μπορώ να τα φάω ωμά;

Είναι καθαρά προσωπική σας απόφαση εάν μια μικρή διαφορά σε βιταμίνες και μέταλλα αξίζει τη χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης και το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης.

Η σαλμονέλα «προτιμά» τα παιδιά, τις εγκύους, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό.

Αν πάντως αποφασίστε να φάτε ωμά αυγά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο. Η αγορά παστεριωμένων αυγών, που υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία για την εξόντωση των βακτηριδίων, είναι μια επιλογή.

Όπως συμβαίνει βέβαια με το μαγείρεμα, η διαδικασία παστερίωσης καταστρέφει μικρή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.

Αποφεύγετε τα αυγά που είναι ραγισμένα, ειδικά αν δεν είναι παστεριωμένα, καθώς τα βακτηρίδια που υπάρχουν στο κέλυφος μπορεί να έχουν περάσεις στο εσωτερικό τους.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τις 5 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια την εβδομάδα