ΥΓΕΙΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι προκαλεί στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με τους άνδρες, ενώ εμφανίζουν επίσης πιο σοβαρά συμπτώματα και μεγαλύτερες κινητικές δυσκολίες.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι προκαλεί στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο.

Όσες όμως έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε σχέση με όσες έχουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

depressed woman

Νέα αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν μεγαλύτερη επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μόλαρντ του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, ανέλυσαν στοιχεία για 8.189 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Διαπιστώθηκε ότι η νόσος εξελίσσεται πιο αργά σε όσες δεν είχαν ακόμη εμμηνόπαυση, ενώ τα συμπτώματα επιδεινώνονταν ταχύτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα συμπτώματα της νόσου σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας. Το γιατί αυτό συμβαίνει, είναι ακόμη ασαφές. Τελικός στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν τον εμπλεκόμενο βιολογικό μηχανισμό και έτσι να βρουν ένα φάρμακο που θα «φρενάρει» τη νόσο στις γυναίκες με εμμηνόπαυση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ρευματολογίας "Rheumatology".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πρώιμη εμμηνόπαυση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τα 9 αυτοάνοσα νοσήματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Εμμηνόπαυση πρώιμης έναρξης: Ποιον σοβαρό κίνδυνο κρύβει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ