ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πολυφαινόλες: Από ποιες στοματικές παθήσεις προστατεύουν & πού θα τις βρείτε

Πολυφαινόλες: Από ποιες στοματικές παθήσεις προστατεύουν & πού θα τις βρείτε

Οι πολυφαινόλες είναι φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και έχουν την ιδιότητα να τα προστατεύουν από παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και τα μικρόβια, ενισχύοντας παράλληλα τη φυσική τους άμυνα.

Σύμφωνα με τη χημική δομή τους, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ομάδες: Φλαβονοειδή (φλαβονόλες, ισοφλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, κατεχίνες κλπ.), φαινολικά οξέα και στιλβένια, με κύρια εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια και στο κρασί.

Πλήθος ερευνών επιβεβαιώνει την ευεργετική επίδραση των πολυφαινολών στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Έχει βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, καθώς και ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

dontias

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια του στόματος, προστατεύοντας από την ουλίτιδα και την τερηδόνα.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση δύο πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού με εκείνη συμπληρωμάτων που περιέχουν εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού επάνω στα βακτήρια που προκαλούν οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.

Ανακάλυψαν ότι τόσο οι πολυφαινόλες του κρασιού όσο και τα εκχυλίσματα μείωναν την ικανότητα των βακτηρίων να «κολλούν» στα δόντια και στα ούλα. Ωστόσο οι πολυφαινόλες του κρασιού –συγκεκριμένα το καφεϊκό οξύ και το p-κουμαρικό οξύ– ήταν πιο αποτελεσματικές.

Όταν μάλιστα οι δύο αυτές πολυφαινόλες συνδυάστηκαν με το Streptococcus dentisani που θεωρείται προβιοτικό το οποίο ενεργοποιεί την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικές στην αναχαίτιση των παθογόνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τα οδοντικά προβλήματα.

Εκτός από το κόκκινο κρασί πολυφαινόλες περιέχουν ο καφές, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι, ο χυμός πορτοκάλι και ο χυμός λεμόνι, διαφορετικά είδη μούρων, τα κεράσια αλλά και τα φασόλια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

Διαβάστε επίσης:

Ουλίτιδα: Επτά τρόποι να την προλάβετε & πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

Ποια είναι τα χειρότερα τρόφιμα για τα δόντια

Κακοσμία, τερηδόνα, ουλίτιδα: Η τροφή-σύμμαχος της στοματικής υγείας

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: Νέα εκτόξευση - «Πνίγονται» ξανά με 538 η Θεσσαλονίκη και 413 η Αττική

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Τραμπ! Πόλεμος Τσαβούσογλου - Πομπέο στο ΝΑΤΟ για την Ελλάδα

Πόσα χρήματα ζητά ως αποζημίωση ο Γιάννης Λαγός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Άγριο έγκλημα στη Σαντορίνη: Αυτός είναι ο δολοφόνος του 69χρονου ξενοδόχου

Μετά τη Μέρκελ και ο Τραμπ! Νέο «ράπισμα» σε Ερντογάν - Στην απομόνωση ο Σουλτάνος

Κορονοϊός: Ο πρώτος θάνατος αστυνομικού στην Ελλάδα

Αυτός είναι ο ευρωβουλευτής που συνελήφθη σε σεξουαλικό κορονοπάρτι

Κορονοϊός: Η Κίνα είπε ψέματα – Διέρρευσαν έγγραφα που αποκαλύπτουν την αλήθεια

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή την Τετάρτη - Ποιους αφορά

Καιρός Χριστούγεννα: Η εκτίμηση του Αρναούτογλου για κρύο και χιόνια...

Σοκ με το θάνατο γνωστής influencer – Βρήκαν το πτώμα της στο δρόμο (pics)

Κορονοϊός: Η φωτογραφία που έκανε όλο τον πλανήτη να ανατριχιάσει