ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πολυφαινόλες: Από ποιες στοματικές παθήσεις προστατεύουν & πού θα τις βρείτε

Πολυφαινόλες: Από ποιες στοματικές παθήσεις προστατεύουν & πού θα τις βρείτε

Οι πολυφαινόλες είναι φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και έχουν την ιδιότητα να τα προστατεύουν από παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και τα μικρόβια, ενισχύοντας παράλληλα τη φυσική τους άμυνα.

Σύμφωνα με τη χημική δομή τους, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ομάδες: Φλαβονοειδή (φλαβονόλες, ισοφλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, κατεχίνες κλπ.), φαινολικά οξέα και στιλβένια, με κύρια εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια και στο κρασί.

Πλήθος ερευνών επιβεβαιώνει την ευεργετική επίδραση των πολυφαινολών στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Έχει βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, καθώς και ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

dontias

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια του στόματος, προστατεύοντας από την ουλίτιδα και την τερηδόνα.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση δύο πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού με εκείνη συμπληρωμάτων που περιέχουν εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού επάνω στα βακτήρια που προκαλούν οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.

Ανακάλυψαν ότι τόσο οι πολυφαινόλες του κρασιού όσο και τα εκχυλίσματα μείωναν την ικανότητα των βακτηρίων να «κολλούν» στα δόντια και στα ούλα. Ωστόσο οι πολυφαινόλες του κρασιού –συγκεκριμένα το καφεϊκό οξύ και το p-κουμαρικό οξύ– ήταν πιο αποτελεσματικές.

Όταν μάλιστα οι δύο αυτές πολυφαινόλες συνδυάστηκαν με το Streptococcus dentisani που θεωρείται προβιοτικό το οποίο ενεργοποιεί την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικές στην αναχαίτιση των παθογόνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τα οδοντικά προβλήματα.

Εκτός από το κόκκινο κρασί πολυφαινόλες περιέχουν ο καφές, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι, ο χυμός πορτοκάλι και ο χυμός λεμόνι, διαφορετικά είδη μούρων, τα κεράσια αλλά και τα φασόλια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

Διαβάστε επίσης:

Ουλίτιδα: Επτά τρόποι να την προλάβετε & πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

Ποια είναι τα χειρότερα τρόφιμα για τα δόντια

Κακοσμία, τερηδόνα, ουλίτιδα: Η τροφή-σύμμαχος της στοματικής υγείας

BEST OF NETWORK

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς 

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Αντιμετωπίζουμε το κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη - Τι είπε για το Πάσχα

«Ο Έβρος δεν πέφτει»! Ένας χρόνος από την απόπειρα εισβολής - Ο υβριδικός πόλεμος των Τούρκων

Κατρίνης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση απέτυχε και στη πανδημία και στην οικονομία

Κορονοϊός: «Πνίγονται» τα νοσοκομεία της Αττικής - Κρίσιμη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Πού συνεχίζει να επιμένει – Τι δείχνουν τα δεδομένα για τις περιοχές που έγιναν κόκκινες

Γεροβασίλη στο Newsbomb.gr: «Η διακυβέρνηση κ. Μητσοτάκη δεν έχει μόνο Πάρνηθα, Ικαρία και Κολωνάκι»

Κυψέλη: Υπάλληλος ψητοπωλείου αποπειράθηκε να κακοποιήσει σεξουαλικά 11χρονη

Κορονοϊός: «Πράσινο» φως για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λύγισε» μιλώντας για τον αδελφό του – Η αποκάλυψη για υπόθεση βιασμού

Κάτια Ταραμπάνκο: Η εξομολόγηση για το Survivor - «Θέλησα να σώσω τον εαυτούλη μου»