ΥΓΕΙΑ

Έχετε ανεβασμένη πίεση; Δείτε τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό περίπου 40% του ενήλικου πληθυσμού άνω των 25 ετών πάσχει από υπέρταση. Σε παγκόσμια κλίμακα, η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση ευθύνεται για 7,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Έχετε ανεβασμένη πίεση; Δείτε τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας

Η υπέρταση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή ανεπάρκεια, την περιφερική αγγειακή νόσο, τη νεφρική δυσλειτουργία και τις διαταραχές της όρασης.

Οι καρδιαγγειακής επιπλοκές όμως περιορίζονται σημαντικά αν η πίεση πέσει κάτω από το όριο των 140/90 mmHg. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Πρωτίστως με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής.

Διατροφή για αντιμετώπιση της υπέρτασης

Οι τροφές που θεωρούνται κατά γενική ομολογία υγιεινές είναι απαραίτητες και στο πλαίσιο ενός διατροφικού προγράμματος που στόχο έχει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

  • άπαχες πρωτεΐνες,
  • όσπρια & ξηρούς καρπούς,
  • προϊόντα ολικής άλεσης,
  • γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και
  • φρούτα & λαχανικά.

Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγονται ορισμένα προϊόντα που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην υπέρταση ή εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείρισή της. Τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να δείτε στην παρακάτω gallery.

Πηγή: World Health Organization, Healthline

Δείτε κι αυτό:

Υπέρταση: Πώς θα ρίξετε την πίεση σε 6 απλά βήματα

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο έως και κατά 30%

Πώς θα εξουδετερώσετε την αρνητική επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση