ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τρόποι που θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από τον HPV

Τρόποι που θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από τον HPV

Ο HPV (Human Papilloma Virus) θεωρείται ένας από τις πιο κοινούς ιούς, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού υπολογίζεται ότι θα έρθει σε επαφή με κάποιον από τους πολλαπλούς του τύπους.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, ενώ αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι σε ιατρεία Παθολογίας Τραχήλου σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στην Ελλάδα ως και στο 50% των τεστ Παπ υποδηλώνεται η παρουσία του ιού… Αυτό σημαίνει ότι η ενημέρωση και η πρόληψη είναι ένα ζητήματα που μας αφορά όλους, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη ότι ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα.

Με ιδιαίτερη προτίμηση στις νεαρές γυναίκες, ο ιός μπορεί να τους προκαλέσει ποίκιλες βλάβες, με σοβαρότερη την εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι έφηβες και οι νεαρές κοπέλες μέχρι την ηλικία των 25 ετών θεωρούνται πιο ευάλωτες, καθώς σε αυτήν την περίοδο έχουν τις πρώτες τους σεξουαλικές επαφές, οι οποίες αποτελούν τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HPV.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά του HPV;

Με τον έγκαιρο εμβολιασμό, τα νεαρά κορίτσια μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά και να συμβάλουν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Ο εμβολιασμός θεωρείται ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης και ιδανικά πρέπει να πραγματοποιείται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ), ο εμβολιασμός κατά του HPV πραγματοποιείται δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία.

Το εμβόλιο θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές και αποτελεσματικό, καθώς μπορεί να προφυλάξει από στελέχη του ιού HPV. Πιο συγκεκριμένα, το 9δύναμο εμβόλιο έναντι του HPV προστατεύει από επτά «υψηλού κινδύνου» τύπους του ιού, οι οποίοι σχετίζονται με τη μεγάλη πλειοψηφία των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής και από τους δύο «χαμηλού κίνδυνου» τύπους που προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Ακόμα όμως και όταν κάποιο άτομο έχει μολυνθεί από έναν ή περισσότερους τύπους του ιού, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται, καθώς σε κάθε περίπτωση μπορεί να παρέχει αποτελεσματική προστασία από τους υπόλοιπους τύπους.

emvolio 

Μπορεί το προφυλακτικό να μας προστατέψει πλήρως από τον HPV;

Όσον αφορά τη χρήση προφυλακτικού, που θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, στην περίπτωση του HPV μπορεί να μειώσει, αλλά όχι και να αποκλείσει την πιθανότητα μετάδοσής του.

Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι η πλήρης σεξουαλική αποχή ή η μονογαμική σχέση με μονογαμικό σύντροφο. Επιπλέον, η τήρηση των κανόνων υγιεινής βοηθάει στην αποτροπή της μικρής πιθανότητας μετάδοσης του ιού HPV μέσω αντικειμένων, όπως ιατρικά όργανα, πετσέτες ή εσώρουχα.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εξετάσεις, καθώς αν οι προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις αφεθούν χωρίς θεραπεία ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η έγκαιρη διάγνωση με εξετάσεις, όπως το τεστ Παπανικολάου, ειδικά HPV-DNA τεστ, η κολποσκόπηση και η βιοψία, μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

BEST OF NETWORK

Lockdown: Το επόμενο σημαντικό βήμα στη χαλάρωση των μέτρων - Τι θα ανοίξει και πότε

Μενεγάκη: Αυτή είναι η νέα της επένδυση - Δείτε τα πολυτελή διαμερίσματα που αγόρασε στην Κηφισιά

Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα: Ο καλοσυνάτος χωρικός που μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο

Πειραιάς: Στο φως η δολοφονία 12χρονης-Την έκαψε ζωντανή για να μην καταγγείλει την απόπειρα βιασμού

Survivor Spoiler 24/1: Ποιοι κερδίζουν το έπαθλο φαγητού; Μπλε ή Κόκκινοι; (vid)

«Βρέχει» λεφτά από την επόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται επιδόματα, συντάξεις και αποζημιώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου - Οι πληρωμές

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει

Εβδομαδιαίες προβλέψεις 24/01 - 30/01: Όλα να τα περιμένεις!

Survivor Spoiler 21/1: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ανθή Σαλαγκούδη; (Vid)

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι δικαιούχοι

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»