ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σπυράκια στο μέτωπο, στο πιγούνι στην πλάτη – Τι δείχνουν σε κάθε περίπτωση

Σπυράκια στο μέτωπο, στο πιγούνι στην πλάτη – Τι δείχνουν σε κάθε περίπτωση

Το ακριβές σημείο εκδήλωσης της ακμής στο σώμα δεν είναι τυχαίο.

Αν και τα σπυράκια εμφανίζονται στο δέρμα κυρίως λόγω της απόφραξης των πόρων ή κάποιας ορμονικής ανισορροπίας, το σημείο της εμφάνισή τους μπορεί να υποδείξει και άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως δεν έχετε αντιληφθεί.

Μελετώντας λοιπόν την όψη του δέρματος είναι δυνατό να βρεθεί η βαθύτερη αιτία της ακμής, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Ένα ή δύο σπυράκια σε ένα σημείο του προσώπου ή αλλού στο σώμα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα πρόβλημα υγείας, ωστόσο αν η ακμή είναι χρόνια και έντονη αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω από τον δερματολόγο.

1. Σπυράκια στο μέτωπο

1 spurakia sto metopo

Η κακή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και το υπερβολικό στρες είναι δύο πιθανές αιτίες που εμφανίζονται συχνά σπυράκια στο μέτωπο. Η επαρκής κατανάλωση νερού και η ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων και ποτών με πολλή ζάχαρη θα βοηθήσει ώστε να απομακρυνθούν από το σώμα οι τοξίνες και να βελτιωθεί η πέψη.

2. Σπυράκια στα μάγουλα

2 spurakia sta magoula

Η ακμή στα μάγουλα και κυρίως στην περιοχή των ζυγωματικών συνδέεται με το αναπνευστικό σύστημα. Έτσι, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η πολύωρη παραμονή σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς επιβαρύνουν το δέρμα και συμβάλλουν στην εκδήλωση της ακμής σε αυτό το σημείο του προσώπου. Τα φυτά που φιλτράρουν τον αέρα και ο καλός καθαρισμός του προσώπου είναι δύο πολύ βοηθητικές στρατηγικές για να βελτιωθεί η όψη της επιδερμίδας.

3. Σπυράκια στη ζώνη Τ

3 spurakia sti zoni T

Αν τα σπυράκια καλύπτουν τη λεγόμενη ζώνη Τ, η οποία περιλαμβάνει το μέτωπο, την περιοχή ανάμεσα στα μάτια, τη μύτη και το πηγούνι, πιθανώς οφείλονται σε κάποια ανισορροπία στο γαστρεντερικό σύστημα ή σε κάποια τροφική αλλεργία. Δοκιμάστε να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος και πρόχειρου φαγητού και να αυξήσετε την κατανάλωση πράσινων λαχανικών για να δείτε αν θα βελτιωθεί η όψη της επιδερμίδας. Επίσης, επειδή και η υπερβολική λιπαρότητα συμβάλλει στην εμφάνιση της ακμής στη ζώνη Τ, φροντίστε να μην αμελείτε τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου.

4. Σπυράκια στο πιγούνι

4 spurakia sto pigouni

Η ακμή στο πιγούνι οφείλεται σχεδόν πάντα σε ορμονική διαταραχή. Συνδυαστικά με τις στοχευμένες θεραπείες που θα προτείνει ο δερματολόγος, συστήνεται το σταθερό πρόγραμμα ύπνου και η υγιεινή διατροφή.

5. Σπυράκια στην πλάτη, στους μηρούς, στους γλουτούς

5 spurakia stin plati

Οι ορμονικές διακυμάνσεις και η κληρονομικότητα (γονίδια) είναι συχνά η αιτία που εμφανίζονται επίμονα σπυράκια στην περιοχή της πλάτης, των μηρών και των γλουτών. Τα άνετα βαμβακερά ρούχα είναι στην περίπτωση αυτή μια καλή λύση ώστε να μην επιβαρύνεται το δέρμα από τον ιδρώτα και τις τριβές.

Πηγή: Reader’s Digest

Δείτε κι αυτό:

Σπυράκια & ακμή: Οι απαραίτητες τροφές για να απαλλαγείτε (εικόνες)

Γιατί δεν πρέπει να πειράζετε ποτέ ένα σπυράκι στο «τρίγωνο του κινδύνου»