ΥΓΕΙΑ

Φυλλικό οξύ: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Το φυλλικό οξύ μπορεί να προστατεύσει τους υπερτασικούς ασθενείς από το εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Φυλλικό οξύ: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 11.000 Κινέζους υπερτασικούς ασθενείς και διαπίστωσε ότι όσοι λάμβαναν καθημερινά χάπι για τη αντιμετώπιση της υπέρτασης σε συνδυασμό με βιταμίνη B9, ήταν κατά 73% λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό.

Το αποτέλεσμα προέκυψε από τη σύγκριση με όσους λάμβαναν μόνο αντιυπερτασικό χάπι καθημερινά.

Το φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9 έχει επιβεβαιωθεί και από προηγούμενες μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε υπερτασικούς ασθενείς.

Παρόμοια κινεζική μελέτη, διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο συστατικό μείωνε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 21% σε υπερτασικούς ασθενείς, επειδή συμβάλλει στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που προκαλεί βλάβες στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Μακροπρόθεσμα, η αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συνδεθεί επίσης με Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια και γνωστική εξασθένηση.

bigstock 130940660

Η μελέτη είναι η πρώτη και μεγαλύτερη του είδους που εξετάζει τη συσχέτιση των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης και του αριθμού αιμοπεταλίων - αμφότερα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 10.789 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 75 ετών που είχαν υπέρταση ή ακολουθούσαν αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή.

Περίπου οι μισοί έλαβαν από του στόματος συνδυαστική αγωγή αντιυπερτασικού φαρμάκου και 0,8 mg φολικού οξέος, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν μόνο αντιυπερτασικά.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για πάνω από τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 371 εγκεφαλικά επεισόδια, 210 στην ομάδα που λάμβαναν μόνο αντιυπερτασικά και 161 στην ομάδα που ακολούθησαν συνδυαστική αγωγή με φολικό οξύ.

Η ανάλυση των ειδικών έδειξε ότι ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων και η αυξημένη ομοκυστεΐνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε από 5,6% σε 1,8% στους ασθενείς με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου κατά 73%.

Ωστόσο, το φολικό οξύ δεν είχε καμία επίδραση μεταξύ εκείνων με υψηλό αριθμό αιμοπεταλίων και χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, με βάση τα ευρήματα, μπορούν να ενσωματώσουν ένα συμπλήρωμα φολικού οξέος στα αντιυπερτασικά σχήματα στο πλαίσιο της πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Φυλλικό οξύ: Οι 7 καλύτερες διατροφικές πηγές

Φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη: Από ποια πάθηση προστατεύει τα παιδιά

Φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη: Πότε η πρόσληψη γίνεται επικίνδυνη