ΥΓΕΙΑ

Βαριά περίοδος: 4 σοβαρές αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε

Η «βαριά» περίοδος είναι σε ένα βαθμό υποκειμενική. Έρευνες έχουν δείξει ότι μία στις τρεις γυναίκες έχει βαριά έμμηνο ρύση, αλλά μία στις δέκα έχει μηνορραγία.

Βαριά περίοδος: 4 σοβαρές αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε

Η μηνορραγία είναι η αυξημένη ροή ή διάρκεια της περιόδου, πέρα των φυσιολογικών ορίων.

Θεωρητικά μία φυσιολογική περίοδος διαρκεί μέχρι επτά μέρες και η ποσότητα του αίματος είναι 30-40ml.

Μηνορραγία υπάρχει όταν η ποσότητα του αίματος ξεπερνάει τα 80ml.

Αν πιστεύετε ότι η περίοδός σας δεν είναι φυσιολογική, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς είναι πιθανό να διατρέχετε σοβαρούς κινδύνους.

Δείτε τέσσερις σοβαρές καταστάσεις που συνδέονται με τη μηνορραγία:

Ενδομητρίωση

Οι βαριές περίοδοι είναι σύμπτωμα της ενδομητρίωσης, μιας κατάστασης που παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης αναπτύσσεται έξω από αυτήν. Συνήθως προσκολλάται σε όργανα της πυελικής περιοχής, όπως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα, ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται στο έντερο και την ουροδόχο κύστη.

Στα σημεία όπου εγκλωβίζεται το ενδομήτριο δημιουργούνται κύστεις με αίμα και μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως κάποια εκατοστά, που επίσης αιμορραγούν κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν έχουν τον τρόπο να φύγουν από το σώμα. Έτσι, προκαλούν φλεγμονή και δημιουργούν συμφύσεις, που συνδέει τα ζωτικά όργανα μεταξύ τους. Τα όργανα κολλάνε μεταξύ τους και ακινητοποιούνται, με αποτέλεσμα οι φυσιολογικές κινήσεις τους να προκαλούν έντονο πόνο.

Πολύποδες ενδομητρίου

Είναι καλοήθεις μάζες που εντοπίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομητρικοί πολύποδες) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες). Μπορούν να έχουν μεγάλη επίπεδη βάση ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου (μισχωτοί πολύποδες) και το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά.

Η αιτία δημιουργίας τους δεν είναι γνωστή. Συχνά οι πολύποδες δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται τυχαία σε υπερηχογραφική εξέταση της μήτρας, ή κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης αν προβάλλουν από τον τράχηλο προς τον κόλπο.

Όταν προκαλούν συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται με τη μορφή των διαταραχών της περιόδου, που ποικίλουν σε ένταση από μικρή σταγονοειδή αιμόρροια έως αιμορραγία (μητρορραγία), βαριά περίοδο (μηνορραγία), ή ακόμα και ως αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Σπανιότερα μπορεί να προκαλούν πόνο τις πρώτες μέρες της περιόδου (δυσμηνόρροια).

periodos

Ινομυώματα

Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες έχει ινομυώματα, αλλά πολλές δεν το γνωρίζουν. Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στη μήτρα. Πρόκειται για αθροίσεις κυττάρων (μυϊκές ίνες και ινώδης ιστός) που το μέγεθός τους ξεκινά από 1 εκατοστό και μπορεί κάποιες φορές να ξεπεράσει ακόμη και τα 15 εκατοστά. Oι πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια είναι πολύ λίγες (0,1-0,5%).

Οι αιτίες δημιουργίας τους δεν είναι γνωστές. Πιθανολογείται ότι εμφανίζονται όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή εξαιτίας ορμονικών λόγων. Όπως και με τους πολύποδες, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος τους, μπορούν να προκαλέσουν βαριές περιόδους και βαριά αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Νόσος von Willebrand

Η νόσος von Willebrand είναι ο πιο κοινός τύπος αιμορραγικής διαταραχής, όπου διαπιστώνεται στους πάσχοντες η έλλειψη του παράγοντα von Willebrand (vW), ο οποίος βοηθά στην πήξη του αίματος και ως εκ τούτου στη διαχείριση της αιμορραγίας. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται και αιμορραγεί, ο παράγοντας vW βοηθά τα αιμοπετάλια να συγκολληθούν μεταξύ τους δημιουργώντας έναν θρόμβο, που εμποδίζει τη συνέχιση της αιμορραγίας. Στους πάσχοντες από vWD, η παραπάνω διαδικασία καθυστερεί με αποτέλεσμα την καθυστέρηση παύσης της αιμορραγίας. Στους πάσχοντες από τη νόσο ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι πάντα παρών όπως και οι επιπλοκές σοβαρών αιμορραγιών.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Ινομυώματα μήτρας: Τα 8 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Πόνοι περιόδου: Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο τους

Διαταραχές περιόδου: Ποια τα χαρακτηριστικά τους και πού μπορεί να οφείλονται