ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Καρκίνος όρχεων: Ποια είναι τα 2 κυριότερα συμπτώματα

Καρκίνος όρχεων: Ποια είναι τα 2 κυριότερα συμπτώματα

Νέα επιστημονική μελέτη ανατρέπει την παραδοσιακή θεωρία ότι ο καρκίνος των όρχεων εκδηλώνεται πρωτίστως με τον πόνο στους όρχεις.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας σχετικά σπάνιος καρκίνος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 250 άντρες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου.

Πρόκειται ωστόσο για έναν «νεανικό» καρκίνο, αφού κατά μέσο όρο η ηλικία διάγνωσης είναι τα 33 έτη. Το ποσοστό επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου είναι αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος θανάτου να είναι πολύ χαμηλός – περίπου ένας στους 5.000 άντρες χάνει τη ζωή του από τον καρκίνο των όρχεων.

giatros asthenis

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσει ένας άντρας

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία εξέτασε για πρώτη φορά ποια συμπτώματα αναφέρουν οι άντρες στον γιατρό τους πριν διαγνωστούν με καρκίνο των όρχεων.

Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.398 ασθενείς με καρκίνο των όρχεων και 4.956 υγιείς άντρες (ομάδα ελέγχου) και κάλυπταν διάστημα 12 μηνών πριν οι ασθενείς διαγνωστούν με καρκίνο, ώστε να διαπιστωθεί ποια συμπτώματα συνδέονται στενότερα με τον καρκίνο των όρχεων.

Από τα στοιχεία προέκυψε πως οι ψηλαφητές μάζες και το πρήξιμο στους όρχεις ήταν τα δύο πιο κοινά συμπτώματα που εκδήλωναν οι άντρες που αργότερα διαγνώστηκαν με καρκίνο των όρχεων.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας βοηθούν να διευκρινιστεί ποιοι ασθενείς πρέπει να παραπέμπονται από τον παθολόγο τους σε ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις λόγω υποψίας για καρκίνο των όρχεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή έκβαση για τους ασθενείς» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ελίζαμπεθ Σέφαρντ, σύμφωνα με τη βρετανική Independent. «Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση γνωρίζουμε πως σώζει ζωές όταν πρόκειται για τον καρκίνο».

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων αποτελεί παράγοντα-κλειδί στην αντιμετώπιση της νόσου, αφού συνεπάγεται μικρότερης διάρκειας θεραπεία, λιγότερες επιπλοκές και περισσότερες πιθανότητες διατήρησης της αντρικής γονιμότητας.

Δείτε κι αυτό:

Η πιο πρωτότυπη αυτοεξέταση όρχεων! (βίντεο)

Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 1.747 νέα - Στους 121 οι θάνατοι, στους 606 οι διασωληνωμένοι

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν

Κρούσματα σήμερα: Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζονται - Θρίλερ με τη Θεσσαλονίκη

Άρση lockdown: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού

Lockdown: Μόνο έτσι θα βγούμε από τα σπίτια μας - Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία - Στήνουν ΜΕΘ σε θαλάμους

Συγκλονιστικός πατέρας: «Κόψτε μου το ρεύμα σε μια ώρα, να τελειώσει ο γιος μου το μάθημα» (Vid)

Χαμός στον αέρα εκπομπής: Καυγάς του Αλέξη Γεωργούλη με δημοσιογράφο

Κορονοϊός - Κοζάνη: Η φωτογραφία από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο που έγινε viral

Νεκρός από κορονοϊό ο Βασίλης Blue Σωτηρίου

Κορονοϊός: Απίστευτο περιστατικό - Το sms στο 13033 που έστειλε Ελληνίδα μάνα!