ΥΓΕΙΑ

Κατάψυξη ωαρίων: Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται

Η κατάψυξη των ωαρίων δεν βοηθά το 90% των γυναικών που την επιλέγουν, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία καθυστερεί τη διαδικασία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κατάψυξη ωαρίων: Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται

Οι επικεφαλής της έρευνας αναφέρουν ότι πάρα πολλές γυναίκες που προσπάθησαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους το έκαναν σαν μια «τελευταία προσπάθεια» στα τέλη των '30, όταν πλέον οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μικρές.

Λιγότερες από μία στις τρεις από αυτές που επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους, το κάνουν πριν την ηλικία των 35, παρά το γεγονός ότι η μικρότερη ηλικία είναι «ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας», ανέφεραν οι γιατροί.

Συνολικά, μόλις το 9% των γυναικών που υποβλήθηκαν στη διαδικασία για «κοινωνικούς λόγους», όπως η έλλειψη συντρόφου ή η επαγγελματική σταδιοδρομία, χρησιμοποίησαν τα ωάρια.

Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εφιστά την προσοχή στις γυναίκες που σκέφτονται να καταψύξουν τα ωάριά τους για παρόμοιους λόγους.

pregnancy 10

Η έρευνα έγινε εν μέσω συζητήσεων μεταξύ ειδικών της γονιμότητας σχετικά με το κατά πόσον η κατάψυξη ωαρίων πρέπει να γίνεται όταν οι γυναίκες έχουν περάσει τα 35.

Οι γιατροί από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και τα Νοσοκομεία Chelsea και Westminster δήλωσαν ότι οι γυναίκες που θέλουν οικογένεια αλλά δεν είναι έτοιμες να το κάνουν, πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταψύξουν τα ωάριά τους πολύ νωρίτερα, όταν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Από τις 1.173 περιπτώσεις κατάψυξης ωαρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016, μόνο το 32% αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 35 ετών και κάτω.

Ο Δρ. Timothy Bracewell–Milnes δήλωσε ότι οι γυναίκες που σκέφτονται να προχωρήσουν στη διαδικασία θα πρέπει να το κάνουν μεταξύ των ηλικιών 28 και 35, προκειμένου να έχουν περισσότερες πιθανότητες.

«H κατάψυξη ωαρίων προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας στη γυναίκα να ξεκινήσει οικογένεια ακόμα και αν δεν έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» υποστηρίζει η δρ. Jara Ben Nagi από το Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Υγείας του Λονδίνου. Η κατάψυξη των ωαρίων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Στη Μ. Βρετανία, το 2016, περίπου 1.200 γυναίκες επέλεξαν να καταψύξουν τα ωάριά τους – σχεδόν οι διπλάσιες από το 2014.

Εκείνες που θέλουν να μεταθέσουν στο μέλλον την απόκτηση παιδιών έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν καταψύξουν τα ωάριά τους στη δεκαετία των 20, διαπιστώνουν οι ειδικοί και μάλιστα προειδοποιούν ότι όσο πιο πολύ καθυστερούν να μείνουν έγκυες, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Για την ακρίβεια, το ποσοστό των ωαρίων που είναι κατάλληλα για τεκνοποίηση είναι 8,2% αν η γυναίκα είναι κάτω των 35 και μόλις 3,3% αν είναι μεγαλύτερη.

«Η καλύτερη ηλικία για να γίνει κάτι τέτοιο είναι στη δεκαετία των 20 και σίγουρα κάτω από τα 37 έτη, μιας και η γονιμότητα μειώνεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει» αναφέρει ο καθηγητής και σύμβουλος γονιμότητας Adam Balen.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιστημονική εφημερίδα Obstetrics and Gynaecology.

Πηγή: Telegraph

Διαβάστε επίσης:

Γυναικεία γονιμότητα: 5 απρόβλεπτοι παράγοντες που την επηρεάζουν

Υπάρχουν στάσεις στο σεξ που βοηθούν τη σύλληψη;

Πόσες πιθανότητες έχετε να μείνετε έγκυος τον επόμενο μήνα (πίνακας)