ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Διαβήτης: Οι 2 παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο

Διαβήτης: Οι 2 παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο

Τα περιστατικά διαβήτη παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή οι πάσχοντες φτάνουν τα 422 εκατομμύρια.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθοδηγείται κυρίως από τον μεγάλο αριθμό νέων περιστατικών διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή την αναποτελεσματική αξιοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό για τη ρύθμιση του σακχάρου, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές, όπως η καρδιοπάθεια, η τύφλωση, η νεφροπάθεια και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.

metrisi sakxarou

Βιταμίνη D, περιοδοντίτιδα & διαβήτης

Μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open Diabetes Research & Care παρουσιάζει για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό, της στοματικής υγείας και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας, μιας βακτηριακής φλεγμονώδους πάθησης που προκαλεί βλάβες στους μαλακούς ιστούς και τα οστά των ούλων. Η σχέση όμως είναι αμφίδρομη, αφού η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη.

Η βιταμίνη D με τη σειρά της έχει γνωστές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα και να εξουδετερώσει τα μικρόβια του στόματος που σχετίζονται με την περιοδοντίτιδα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο εξέτασαν συνδυαστικά τον ρόλο της βιταμίνης D και της περιοδοντίτιδας στον διαβήτη.

Για τον σκοπό αυτόν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.631 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και, για λόγους σύγκρισης, 1.369 υγιή άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 30 ετών και υποβλήθηκαν σε εξέταση από οδοντίατρο, καθώς και σε μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D, του σακχάρου και της ινσουλίνης τους.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η έλλειψη βιταμίνης D και η διάγνωση για περιοδοντίτιδα αποτελούν, μεμονωμένα, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Όταν όμως συνυπάρχουν, τότε ο κίνδυνος διαβήτη «είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με το άθροισμα της αρνητικής επίδρασης των δύο παραγόντων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Δεδομένου ότι σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού είτε πάσχει από περιοδοντίτιδα είτε παρουσιάζει ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D, τα ευρήματα των ερευνητών έχουν σημαντικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, η βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που καθοδηγούν την «έξαρση» του διαβήτη στην εποχή μας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της πάθησης αλλά και στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων μεταξύ των ασθενών.

Δείτε κι αυτό:

Ρύθμιση σακχάρου: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Μια απλή διατροφική αλλαγή για να ρίξετε το σάκχαρο έως και κατά 35%

Πίνετε νερό όταν τρώτε; Δείτε πώς επηρεάζεται το σάκχαρο

Σάκχαρο: Τι να πίνετε το πρωί για να αποφύγετε την αύξησή του

Best of DPG network