ΥΓΕΙΑ

Πυρετός: Η συμβολή του στην πρόληψη του καρκίνου

Τα περιστασιακά επεισόδια πυρετού που εκδηλώνονται σαν αποτέλεσμα λοίμωξης αυξάνουν την «ανθεκτικότητα» του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, διαπίστωσαν ερευνητές από την Πολωνία.

Πυρετός: Η συμβολή του στην πρόληψη του καρκίνου

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Quarterly Review of Biology, αυτό συμβαίνει επειδή ο πυρετός αυξάνει σε αριθμό και ισχύ έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει αντίστοιχα ευρήματα για τη σχέση πυρετού και καρκίνου, ωστόσο μέχρι τώρα οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτή τη σχέση δεν είχαν κατανοηθεί πλήρως.

Στη νέα μελέτη τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος κατάφεραν να απομονώσουν τα κύτταρα που πιστεύουν ότι παρέχουν στον οργανισμό την αυξημένη αντικαρκινική προστασία. Πρόκειται για έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων (λεμφοκύτταρα) που ονομάζονται γάμμα-δέλτα Τ κύτταρα.

thermometro

Βάσει των ερευνητικών και των πειραματικών δεδομένων που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πυρετός παίζει ρόλο-κλειδί στην αύξηση της παραγωγή των γάμμα-δέλτα Τ κυττάρων και παράλληλα ενισχύει την «ανοσο-αντικαρκινική ισχύ» τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Παράλληλα, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια πυρετού ως ανταπόκριση σε μια λοίμωξη βοηθούν τα συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα να εντοπίζουν ευκολότερα τα μη φυσιολογικά καρκινικά κύτταρα και να δημιουργούν στο σώμα ένα περιβάλλον μη ευνοϊκό προς την επιβίωσή τους.

Ο πυρετός είναι μια αμυντική και προσαρμοστική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία πυροδοτείται λόγω της λοίμωξης από έναν παθογόνο μικροοργανισμό, όπως έναν ιό ή ένα βακτήριο. Η αναγνώριση του μικροοργανισμού από το ανοσοποιητικό εκκινεί μια σειρά μηχανισμών, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος και η απελευθέρωση πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτταροκίνες, οι οποίες ανακατευθύνουν την ενέργεια και τους διαθέσιμους πόρους του οργανισμού προς το ανοσοποιητικό.

Παράλληλα με τα παραπάνω, παρατηρείται μαζική αύξηση στην παραγωγή διαφόρων ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των γάμμα-δέλτα Τ κυττάρων, τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν «ισχυρή δράση κατά των λοιμώξεων και του καρκίνου».

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τις δυνατότητες χρήσης των γάμμα-δέλτα Τ κυττάρων στην ανοσοθεραπεία, η οποία αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό του ασθενούς για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Επί του παρόντος, η έρευνα και οι κλινικές εφαρμογές της ανοσοθεραπείας εστιάζουν κυρίως σε έναν άλλο τύπο ανοσοκυττάρων, τα άλφα-βήτα Τ κύτταρα.

Διαβάστε επίσης:

Πυρετός: Πώς θα τον αντιμετωπίσετε & πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Πού τοποθετούμε το θερμόμετρο για ακριβέστερη μέτρηση του πυρετού

Πυρετός: Οι ειδικοί καταρρίπτουν 4 επίμονους μύθους