ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος οισοφάγου: Η αντιμετώπιση της καούρας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο

Η φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση της σοβαρής καούρας μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Oncology.

Καρκίνος οισοφάγου: Η αντιμετώπιση της καούρας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο

Οι συχνές καούρες και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πάθηση με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το αίσθημα «καψίματος» στο στήθος, υπολογίζεται ότι επηρεάζουν ποσοστό 10-20% του ενήλικου πληθυσμού. Οι χρόνιες και σοβαρές καούρες αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα), ο οποίος είναι εξαιρετικά επιθετικός και δύσκολα αντιμετωπίσιμος.

Οι καούρες και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα οξέων στο στομάχι. Εναλλακτικά, συνιστάται η χειρουργική επέμβαση με σκοπό την παρεμπόδιση της παλινδρόμησης των οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 940.000 ασθενείς, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο οι δύο πρότυπες θεραπείες για τις καούρες οδηγούν σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου.

Από το σύνολο των ασθενών, περίπου 895.000 λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή και κατά την περίοδο παρακολούθησης (1964-2014) ποσοστό 0,3% από αυτούς εκδήλωσαν καρκίνο στον οισοφάγο. Όπως υπέδειξαν οι αναλύσεις των ερευνητών, ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκίνου για τους ασθενείς μειωνόταν σταθερά με το πέρασμα του χρόνου και μετά από περίπου 15 χρόνια λήψης της φαρμακευτικής αγωγής έφτασε να είναι αντίστοιχος με αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση (περίπου 48.400 άτομα), ποσοστό 0,4% εκδήλωσαν καρκίνο στον οισοφάγο κατά την περίοδο παρακολούθησης. Και στην ομάδα αυτή ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκίνου μειωνόταν σταθερά σε βάθος χρόνου και έφτασε να είναι αντίστοιχος με αυτόν του γενικού πληθυσμού περίπου 15 χρόνια μετά την επέμβαση.

Συγκριτικά με τους ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή, αυτοί που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της καούρας φάνηκε να διατρέχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον οισοφάγο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι ερευνητές σημειώνουν πως το εύρημα αυτό εξηγείται πιθανότατα από το γεγονός ότι τα επεισόδια καούρας ήταν εξ αρχής αρκετά πιο σοβαρά μεταξύ των ασθενών που τελικά υποβλήθηκαν σε χειρουργείο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η αποτελεσματική φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση της παλινδρόμησης και της καούρας μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του οισοφάγου» αναφέρει ο Τζον Μάρετ-Ούντα από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις συχνές καούρες, επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου αποτελούν η παχυσαρκία, το φύλο (είναι συχνότερος μεταξύ των αντρών) και η προχωρημένη ηλικία.

Διαβάστε επίσης:

Kαρκίνος οισοφάγου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα & προδιαθέτουσες καταστάσεις

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο;

Καρκίνος οισοφάγου: Ο κίνδυνος από την κατανάλωση αναψυκτικών