ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό

Τουλάχιστον διπλάσιες είναι οι πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας για όσους έχουν υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσαν ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Άνοια: Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις με στόχο την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και σχετικών με αυτό συννοσηροτήτων, όπως η άνοια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους (μετα-ανάλυση), που είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στο είδος της, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από 48 παλαιότερες μελέτες σχετικά με το εγκεφαλικό και την άνοια. Οι μελέτες αυτές αφορούσαν συνολικά 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

egkefalos

«Διαπιστώσαμε ότι το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας περίπου κατά 70%, ενώ για όσους έχουν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό οι πιθανότητες είναι τουλάχιστον διπλάσιες» αναφέρει η Δρ Ηλιάνα Λουρίδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. «Δεδομένης της μεγάλης συχνότητας τόσο του εγκεφαλικού όσο και της άνοιας, η ισχυρή συσχέτιση που παρατηρήθηκε αποτελεί σημαντικό εύρημα. Οι βελτιώσεις στην πρόληψη του εγκεφαλικού και στη φροντίδα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν λοιπόν να παίξουν ρόλο-κλειδί στην πρόληψη της άνοιας» υπογραμμίζει η Δρ Λουρίδα.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται στο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η υπέρταση, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θεωρούνται τροποποιήσιμοι, δηλαδή είναι δυνατό να τεθούν υπό έλεγχο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και/ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων και της άνοιας είναι μικρότερη μεταξύ όσων υιοθετούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής, τρώνε υγιεινά και προσέχουν το βάρος τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη βρετανική Ένωση Εγκεφαλικού (Stroke Association), τα υπέρβαρα άτομα διατρέχουν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό, ενώ για όσους είναι παχύσαρκοι ο κίνδυνος ανεβαίνει στο 64%.

Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των περιστατικών άνοιας μπορούν να προληφθούν, αναφέρει με τη σειρά του ο Δρ Ντέιβιντ Λουέλιν, ο οποίος συμμετείχε στην εκπόνηση της νέας μελέτης. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο και ενισχύουν τη σημασία της προστασίας της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο προκειμένου να μειωθεί η παγκόσμια επιβάρυνση που σχετίζεται με την άνοια» τονίζει ο ερευνητής.

Διαβάστε επίσης:

Πρόληψη άνοιας: 7 μέτρα που μπορείτε να πάρετε σήμερα κιόλας

Ύπνος: Η διάρκεια που αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό