ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ποια είδη γυμναστικής «χαρίζουν» επιπλέον χρόνια ζωής

Ποια είδη γυμναστικής «χαρίζουν» επιπλέον χρόνια ζωής

Η συμβολή της σωματικής άσκησης στη μακροζωία είναι γνωστή και τεκμηριωμένη επιστημονικά, αφού πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά τείνουν να ζουν για περισσότερα χρόνια και μάλιστα με καλύτερη υγεία.

Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής που επιλέγει κανείς επηρεάζει το πόσο θα επωφεληθεί.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίδραση της γυμναστικής στο προσδόκιμο ζωής επηρεάζεται εν μέρει από το αν γυμνάζεται κανείς μόνος ή με παρέα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 8.500 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Μεταξύ των πληροφοριών που έπρεπε να δώσουν οι συμμετέχοντες ήταν το πόσο συχνά γυμνάζονταν και ποια είδη γυμναστικής προτιμούσαν. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων επί μία 25ετία και στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 4.500 άνθρωποι.

treximo

Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν πως έκαναν διάφορα είδη γυμναστικής, ένα από αυτά το εξασκούσαν με μεγαλύτερη συχνότητα. Έτσι, το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εξετάσουν κατά πόσο ο τύπος σωματικής άσκησης που προτιμούσε συνήθως ο κάθε συμμετέχων επηρέασε την πορεία της υγείας του.

Αφού συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες-κλειδιά, όπως το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο και το επίπεδο μόρφωσης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διέκριναν ένα σταθερό μοτίβο: Οι άνθρωποι που προτιμούσαν τα πιο «κοινωνικά» αθλήματα είχαν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν μόνοι ή δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με όσους έκαναν καθιστική ζωή, όσοι είχαν επιλέξει το τένις ως το βασικό είδος γυμναστικής τους ήταν πιθανότερο να ζήσουν 9,7 χρόνια παραπάνω. Μετά το τένις, τα αθλήματα με τη σημαντικότερη συμβολή στη μακροζωία ήταν το μπάντμιντον (6,2 χρόνια) και το ποδόσφαιρο (4,7 χρόνια).

Από τα πιο «μοναχικά» είδη γυμναστικής, το μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να έχει η ποδηλασία (3,7 επιπλέον χρόνια ζωής), η κολύμβηση (3,4 χρόνια) και το τζόκινγκ (3,2 χρόνια).

«Όσον αφορά την ψυχική και σωματική μας ευεξία και τη μακροζωία, βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι οι κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν ενδεχομένως το κυριότερο ‘συστατικό’ μιας μακράς, υγιούς και ευτυχισμένης ζωής» αναφέρει ο Δρ Τζέιμς Ο’Κιφ, καρδιολόγος και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης. «Αν θέλετε να γυμναστείτε για να βελτιώσετε την υγεία σας και να κερδίσετε χρόνια ζωής και ευεξία, ίσως το σημαντικότερο που θα πρέπει να αναζητήσετε είναι η παρέα» προσθέτει ο ερευνητής.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τις συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με την καλή υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Πρόσφατα, μελέτη στην επιθεώρηση Lancet PsychiatryPsychiatry έδειξε ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν τα ομαδικά αντί για τα ατομικά αθλήματα τείνουν να απολαμβάνουν πολύ περισσότερα οφέλη για την ψυχική τους υγεία.

Δείτε κι αυτό:

Ποια γυμναστική τονώνει περισσότερο τον μεταβολισμό

Πέντε τρόποι να μειώσετε τους μυϊκούς πόνους μετά τη γυμναστική

Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει η γυμναστική (pics)

BEST OF NETWORK

Αποκάλυψη: «Κλείδωσε» η νέα παράταση του lockdown - Η απόφαση για τη μετακίνηση εκτός νομού

Σχολεία: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών σε Γυμνάσια, Λύκεια

Συντάξεις: Τι ισχύει για τα μεταβατικά όρια ηλικίας - Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη

Αγριότητα: Τούρκος έριξε βραστό νερό στη σύζυγό του επειδή τον ξύπνησε

Survivor Spoiler 21/1: «Βόμβα» - Έτσι βγήκε πρώτη και προκάλεσε χαμό η Ανθή Σαλαγκούδη

Σάλος στη Ρόδο με το «δεν γ@@@ς κομμουνίστρια» από τον αντιπρόεδρο των ξενοδοχοϋπαλληλων

Survivor: Οι «απαγορευμένες» φωτογραφίες της Έλενας Κρεμλίδου (pics+vid)

Αυτό είναι το «κτήνος» του Μπάιντεν – Τα χαρακτηριστικά της προεδρικής λιμουζίνας (pics)

Πέταξαν «θησαυρό» στα σκουπίδια - Τι είχαν μέσα τα σφραγισμένα κουτιά;

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου – Η πληρωμή των δικαιούχων

Διαδηλώσεις - συγκεντρώσεις: Αυτό είναι το σχέδιο Χρυσοχοΐδη - Με αίαντες και φραγμούς