ΥΓΕΙΑ

8 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης

Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής.

8 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι φορείς φτάνουν τις 500.000, ενώ κάθε εβδομάδα γεννιέται ένα παιδί με κυστική ίνωση.

Η κυστική ίνωση χαρακτηρίζεται ως πολυσυστηματική νόσος, καθώς επηρεάζει διάφορα όργανα του σώματος και κυρίως τους πνεύμονες. Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, ενώ η πλειοψηφία των ασθενών καταλήγει από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Μέρος της θεραπείας των ασθενών με κυστική ίνωση αποτελεί η σωματική άσκηση. Η ένταξή της στο καθημερινό πρόγραμμα των ασθενών μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους αλλά και να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής τους.

Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης 2018

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κυστικής Ίνωσης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης και το Δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις HUMANE διοργανώνουν σχετική δράση το Σάββατο (8 Σεπτεμβρίου) στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 11 το πρωί έως και τις 19.30 το απόγευμα.

Πρόκειται για την κορύφωση της καλοκαιρινής περιοδείας της καμπάνιας «Απεριόριστη Ανάσα». Η συγκεκριμένη καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και στην ανάδειξη της άσκησης ως μέσο θεραπείας των ασθενών με κυστική ίνωση.

Κατά τη διάρκεια της δράσης θα υπάρχουν στα περίπτερά του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης:

  • Εθελοντές με ενημερωτικό υλικό
  • T-shirts, καλώντας τον καθένα από εσάς να αγοράσει το δικό του «Breath Unlimited» και να γίνει ο πρεσβευτής του μηνύματος του Συλλόγου
  • Λαχνοί με την κλήρωση ενός σπαστού ποδηλάτου πόλης, αναδεικνύοντας τη σημασία της καθημερινής άσκησης
  • Θα πραγματοποιούνται δωρεάν σπιρομετρήσεις 11.30-14.00 με την υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Υποστηρικτές της δράσης: Eurobank, Superfoods, Chiesi, Novartis, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, Δήμος Αθηναίων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης: www.cysticfibrosis.gr / cysticfibrosis.gr@gmail.com