ΥΓΕΙΑ

Έξι λόγοι που τα μάτια σας δακρύζουν συνεχώς

Τα μάτια που δακρύζουν μπορεί να αποτελούν ένα σύμπτωμα για κάποια πάθηση των ματιών ή ακόμα και για κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Έξι λόγοι που τα μάτια σας δακρύζουν συνεχώς

Σύμφωνα με τη Δρ Stephanie Marioneaux, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμίατρων, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα μάτια μπορεί να «φανερώσουν» κάποιο πρόβλημα αρκετά σοβαρό.

Πολλοί τείνουν να το αντιμετωπίζουν σαν μια απλή ενόχληση, όμως όταν η ένταση και η συχνότητα γίνεται μεγαλύτερη τότε θα πρέπει να το παίρνουμε περισσότερο στα σοβαρά.

Δείτε κάποιες αιτίες λοιπόν που μπορεί να κάνουν τα μάτια να «τρέχουν».

Ξηροφθαλμία

Μπορεί να ακούγεται κάπως αντιφατικό, όμως είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Doyglas Lazzaro, οφθαλμίατρο στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα υγρά μάτια λειτουργούν ως αντανακλαστικό ώστε να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα της οφθαλμικής επιφάνειας.

Όταν η επιφάνεια των ματιών δεν είναι κατάλληλα λεία ή στεγνή, τα νεύρα στέλνουν μια ώθηση στον δακρυϊκό αδένα για να εκκρίνουν επιπλέον δάκρυα.

Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων που προκαλούν ξηροφθαλμία

Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Ειδικότερα, πρόκειται για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τις χημειοθεραπείες, τα διουρητικά, τα αντισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντικαταθλιπτικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί δρουν για να μειώσουν την παραγωγή βλέννας στο σώμα. Ωστόσο, αυτό μειώνει και την υδατική παραγωγή της μεμβράνης των δακρύων και οδηγεί σε δυσλειτουργία της δακρυϊκής μεμβράνης, συνεπώς και στα ξηρά και υγρά μάτια.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επεμβαίνουν στα νευρικά κύτταρα και σήματα, τα οποία με τη σειρά τους σχετίζονται με την παραγωγή δακρύων.

Αυτοάνοσες ασθένεις

Διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να κάνουν τα μάτια να δακρύζουν.

Φραγμένος αγωγός δακρύων

Όταν έχετε έναν φραγμένο αγωγό δακρύων, τα δάκρυά σας δεν μπορούν να διαρρεύσουν κανονικά, αφήνοντας σας με υδαρή, ερεθισμένα μάτια. Οι φραγμένοι αγωγοί δακρύων προκαλούνται από τη μερική ή την πλήρη απόφραξη στο σύστημα αποστράγγισης των δακρύων.

Οφθαλμικές σταγόνες με συντηρητικά

Οι περισσότερες σταγόνες για τα μάτια περιέχουν ένα συντηρητικό που μπορεί να ερεθίσει την οφθαλμική επιφάνειά και να προκαλέσει δάκρυα. Η μέγιστη χρήση των σταγόνων θα πρέπει να περιορίζεται στις τέσσερις φορές την ημέρα.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες αποτελούν μια άλλη αιτία που κάνουν τα μάτια να δακρύζουν. Συνήθως συνοδεύονται από έντονη αίσθηση φαγούρας. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη φάση είναι να τρίψετε τα μάτια σας, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι την αλλεργία αυτή την προκάλεσαν τα ίδια σας τα χέρια.

Τα δάκρυα που εκκρίνονται σε αυτή τη περίπτωση έχουν σκοπό να εξουδετερώσουν το αλλεργιογόνο, να το διαλύσουν και να απαλλάξουν και να ανακουφίσουν τα μάτια από τον κνησμό.

Δείτε κι αυτό:

Τρεις παθήσεις των ματιών που «προβλέπουν» το Αλτσχάιμερ

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Με ποια διατροφή θα προστατεύσετε την όρασή σας

Πώς απεικονίζεται στα μάτια η υγεία της καρδιάς