ΥΓΕΙΑ

Συμπτώματα περιόδου χωρίς περίοδο: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Φούσκωμα, κακή διάθεση και κούραση. Έχετε έντονους πόνους περιόδου και το πρόσωπό σας έχει γεμίσει σπυράκια. Με άλλα λόγια, έχετε όλα τα συμπτώματα της περιόδου, αλλά δεν έχετε περίοδο.

Συμπτώματα περιόδου χωρίς περίοδο: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Τι μπορεί να συμβαίνει;

Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ωορρηξία μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζεται από άλλες παθήσεις και καταστάσεις, προκαλώντας μεταβολές στη διάθεση που μοιάζουν με αυτές που βιώνετε στην περίοδο, αλλά δεν σχετίζονται με την ωορρηξία ή την εμμηνόρροια.

Επιπλέον, κάποια προβλήματα της μήτρας ή των ωοθηκών, μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στην κοιλιά, σαν κι αυτές που προκαλεί το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Η απουσία περιόδου για πάνω από τρεις μήνες, επίσης χρήζει διερεύνησης από γυναικολόγο.

Απουσία ωορρηξίας

Μία φορά τον μήνα, το σώμα βιώνει τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αν όμως για κάποιο λόγο δεν απελευθερώνεται ωάριο, δεν υπάρχει και περίοδος.

Εγκυμοσύνη

Εάν κάνατε σεξ χωρίς προφυλάξεις ή ξεχάσατε να πάρετε το αντισυλληπτικό χάπι, κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Πολλά από τα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα στις αρχές της εγκυμοσύνης, όπως ο πόνος στο στήθος, οι μεταβολές της διάθεσης, η κούραση και οι κράμπες, είναι ίδια με αυτά της περιόδου. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, περιμένετε 3-4 μέρες και επαναλάβετε, καθώς 1-2 μέρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί φυσιολογικά, προκαλούνται διαταραχές περιόδου. Ο θυρεοειδής επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση, γι’ αυτό είναι πιθανό να έχετε συμπτώματα περιόδου παρά την απουσία αίματος.

Αντισύλληψη

Μια συχνή παρενέργεια του ενδομήτριου σπειράματος είναι η απουσία περιόδου. Το σπιράλ προκαλεί συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτά, που προκαλούνται από τα αντισυλληπτικά δισκία, όπως αίσθημα βάρους, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, έντονες διακυμάνσεις στη διάθεση και ακμή.

Στρες

Αποτελεί κοινή αιτία απουσίας περιόδου επειδή αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στην ωορρηξία και την περίοδο.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι πάσχουσες από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περίσσεια ανδρογόνων, χημικών ουσιών που επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών και προκαλούν την ανάπτυξη τριχοφυΐας, την αύξηση του σωματικού βάρους και την αντίσταση στην ινουλίνη. Το σύνδρομο προκαλεί πυελικό πόνο και κράμπες περιόδου.

Stomach Pain 2

Πολύποδες μήτρας

Πρόκειται για μικρούς καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στη μήτρα και μπορούν να προκαλέσουν κράμπες και δυσφορία που μοιάζουν με συμπτώματα περιόδου. Επειδή οι πολύποδες μπορούν να δυσκολέψουν τα σύλληψη, ο γιατρός σας είναι πιθανό να κρίνει αναγκαία την αφαίρεσή τους.

Κύστες ωοθηκών

Συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα και δεν προκαλούν συμπτώματα, κάποιες φορές όμως προκαλούν πόνο που μοιάζει με αυτόν της περιόδου. Εάν έχετε ακανόνιστες κράμπες, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν είναι μεγάλες, μπορεί να προκαλέσουν συστροφή των ωοθηκών, η οποία προκαλεί πόνο και χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης για να σωθούν οι ωοθήκες σας.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Λοιμώξεις όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση γνωστή ως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά που δεν υποχωρεί παρά τη λήψη παυσίπονων και πυρετό, ναυτία ή έμετο.

Φαινόμενο Mittelschmerz

Μερικές γυναίκες αισθάνονται ένα βύθιο πόνο ή τράβηγμα στη μια πλευρά της κατώτερης κοιλιακής χώρας ή στην οσφύ αντίστοιχα προς την πλευρά της ωοθήκης που επιτελείται η ωορρηξία. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται mittelschmerz και είναι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης φυσιολογική στη συγκεκριμένη φάση της ωορρηξίας είναι και μια μικρή αιματηρή έκκριση. Αν όμως είναι μεγαλύτερη σε ποσότητα ή διάρκεια τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Υπερβολική άσκηση

Αν κάνετε υπερβολική άσκηση, μπορεί να προκληθούν διαταραχές περιόδου ή ακόμη και να χαθεί περίοδος. Το στρες που βιώνει το σώμα σε ακραίες καταστάσεις, όταν π.χ. χάνετε πάρα πολλά κιλά, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση των ορμονών και συμπτώματα όπως η μελαγχολία, κηλίδες αίματος, ακμή και άλλα συμπτώματα περιόδου.

Καρκίνος ωοθηκών

Αν και απάνια, πρόκειται για μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Ένας λόγος είναι η καθυστερημένη διάγνωση λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Το φούσκωμα, τα ουρολογικά προβλήματα, η απώλεια βάρους και ο πόνος, είναι τα πιο κοινά συμπτώματα.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Διαταραχές περιόδου: Ποια τα χαρακτηριστικά τους και πού μπορεί να οφείλονται

Κολπικό αίμα: Πότε η γυναίκα πρέπει να ανησυχήσει

Ημερολόγιο ωορρηξίας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας (εικόνα)