ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Η γυμναστική καθυστερεί τη νοητική έκπτωση ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση

Για τα άτομα που φέρουν στον γενετικό τους κώδικα μια γονιδιακή παραλλαγή που προκαλεί το Αλτσχάιμερ σε νεαρή ηλικία, η σωματική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 2,5 ωρών την εβδομάδα έχει ευεργετική επίδραση σε δείκτες της νόσου στον εγκέφαλο και μπορεί να καθυστερήσει την έκπτωση των νοητικών τους ικανοτήτων, δείχνει μια νέα και εξαιρετικά ελπιδοφόρα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Αλτσχάιμερ: Η γυμναστική καθυστερεί τη νοητική έκπτωση ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τα σημαντικά οφέλη της σωματικής άσκησης στις γνωστικές λειτουργίες και την εξέλιξη των διαφόρων μορφών άνοιας, ακόμη και σε ομάδες του πληθυσμού με προδιάθεση απέναντι σε κληρονομικές μορφές άνοιας, όπως η λεγόμενη Αυτοσωματική Επικρατούσα Νόσος Αλτσχάιμερ (ADAD). Η ADAD είναι μια σπάνια μορφή Αλτσχάιμερ με γενετικό υπόβαθρο που συνεπάγεται την εκδήλωση άνοιας σε νεαρή ηλικία. Η ADAD οφείλεται σε ένα μη φυσιολογικό γονίδιο που κληροδοτείται από έναν εκ των δύο γονέων.

Οι 2,5 ώρες σωματικής άσκησης την εβδομάδα αποτελούν την επίσημη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον ενήλικο πληθυσμό και, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, είναι ένας εφικτός στόχος, αφού τα επίπεδα αυτά κατάφερε να επιτύχει ποσοστό 70% των συμμετεχόντων.

Οι 275 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία τα 38,4 έτη και όλοι έφεραν στον γενετικό τους κώδικα τη γονιδιακή παραλλαγή που τους καθιστούμε επιρρεπείς στην εκδήλωση της ADAD. Όσοι από αυτούς γυμνάζονταν τακτικά και για τη συνιστώμενη διάρκεια εβδομαδιαίως πέτυχαν καλύτερες βαθμολογίες στα ειδικά τεστ γνωστικής λειτουργίας. Παράλληλα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών για το Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, όπως η πρωτεΐνη Tau που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και αποτελεί το «βιολογικό αποτύπωμα» της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Ένας σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής αποτελεί εφικτό στόχο και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της εξέλιξης της ADAD. Έτσι, τα άτομα με γενετική προδιάθεση απέναντι στην άνοια θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να παραμένουν σωματικά δραστήρια» καταλήγουν οι ερευνητές.

Δείτε κι αυτό:

Αλτσχάιμερ: 6 κοινές παρανοήσεις που καθυστερούν τη διάγνωση

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Ποια η διαφορά ανάμεσα στο Αλτσχάιμερ και την άνοια

Τρεις παθήσεις των ματιών που «προβλέπουν» το Αλτσχάιμερ