ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ωοθηκών: Μειωμένος ο κίνδυνος χάρη στα αντισυλληπτικά νέας γενιάς

Οι γυναίκες που επιλέγουν την ορμονική αντισύλληψη σε μορφή χαπιού είναι πιο προστατευμένες από τον καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Καρκίνος ωοθηκών: Μειωμένος ο κίνδυνος χάρη στα αντισυλληπτικά νέας γενιάς

Ο καρκίνος των ωοθηκών χαρακτηρίζεται συχνά «ύπουλος», καθώς πολύ σπάνια προκαλεί συμπτώματα σε αρχικό στάδιο κι έτσι συνήθως η διάγνωσή του γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, όταν πια έχει προχωρήσει και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Έτσι, σημαντική έμφαση δίνεται στην επιστημονική έρευνα στους πιθανούς τρόπους πρόληψής του.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα από μεγάλη βάση δεδομένων της Δανίας, στην οποία καταχωρίζονται οι ιατρικές συνταγές για διάφορους τύπους ορμονικής αντισύλληψης σε συνδυασμό με δεδομένα υγείας, όπως τα περιστατικά καρκίνου σε όλη τη χώρα.

Αφού απέκλεισαν τις περιπτώσεις γυναικών που είχαν εκδηλώσει καρκίνο ή υπογονιμότητα πριν τη δημιουργία της βάσης δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν με ένα σύνολο στοιχείων για περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών. Τα δεδομένα κάλυπταν το χρονικό διάστημα από το 1995 έως και το 2014.

Από το σύνολο των γυναικών που λάμβαναν ορμονική αντισύλληψη, ποσοστό 86% είχαν επιλέξει το νέας γενιάς συνδυασμένο χάπι οιστρογόνων και προγεστερόνης. Παλαιότερα, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια περιείχαν τεχνητές μορφές οιστρογόνων και προγεστερόνης, ενώ τα χάπια νέας γενιάς περιέχουν διαφορετικές δόσεις συνθετικών οιστρογόνων και προγεστερόνης (προγεστίνη) και συχνά το σχήμα χορήγησης είναι συνεχόμενο, χωρίς διαλείμματα.

Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία, ο αριθμός των αποκτηθέντων παιδιών, το μορφωτικό επίπεδο και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν λάβει κάποια στιγμή στη ζωή τους το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι νέας γενιάς ήταν 34% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν λάβει τέτοιου είδους αντισύλληψη, ενώ για όσες γυναίκες συνέχιζαν να λαμβάνουν το χάπι ο κίνδυνος υπολογίστηκε πως ήταν 42% μικρότερος.

Ο κίνδυνος, προσθέτουν οι ερευνητές, μειωνόταν σταθερά όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια λήψης της ορμονικής αντισύλληψης σε μορφή συνδυασμένου χαπιού.

Συνολικά, η χρήση των ορμονικών αντισυλληπτικών που καταγράφηκε στο πλαίσιο της μελέτης βοήθησε να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών κατά 21%, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMJ.

Δείτε εδώ το πρόσφατο αφιέρωμα του Onmed για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 2018.