ΥΓΕΙΑ

Δίαιτα: Η μέθοδος που υπόσχεται 10πλάσια απώλεια βάρους

Οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν 10 φορές περισσότερο βάρος, απλά αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτονται, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δίαιτα: Η μέθοδος που υπόσχεται 10πλάσια απώλεια βάρους

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αρκεί κανείς να φανταστεί τον εαυτό του πιο αδύνατο για να πετύχει τους στόχους απώλειας βάρους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα και ακολούθησαν μια νέα τεχνική νοητικής απεικόνισης (Functional Imagery Training - FIT) έχασαν κατά μέσο όρο 6,5 κιλά και 9 εκατοστά από την περίμετρο της μέσης.

Αντίθετα, όσοι ακολούθησαν τη μέθοδο συνεντεύξεων κινητοποίησης μέσω συμβούλων που τους ενθάρρυναν να χάσουν βάρος, έχασαν λιγότερο από ένα κιλό (650 γραμμάρια) και μόλις 0,24 εκατοστά από την περίμετρο μέσης.

Όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν δίαιτα ή τακτική σωματική άσκηση, δύο γνωστές μεθόδους που ενισχύουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους

Η μέθοδος FIT ζήτησε από τους ανθρώπους να οπτικοποιήσουν το πώς θα αισθάνονταν, θα μύριζαν, θα γεύονταν και θα φαίνονταν αν ήταν πιο αδύνατοι.

overweight

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 141 υπέρβαρων εθελοντών με Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 και πάνω.

Οι 59 από αυτούς ακολούθησαν τη μέθοδο FIT, ενώ οι υπόλοιποι 55 έκανα συμβουλευτική μέσω συνεντεύξεων ενθάρρυνσης.

Περιγράφοντας τη μέθοδο FIT, η επικεφαλής συγγραφέας Linda Solbrig είπε: «Ξεκινήσαμε με μία άσκηση για ένα λεμόνι. Ζητήσαμε από τους ανθρώπους να φανταστούν ότι το βλέπουν, το αγγίζουν, το γεύονται, πίνουν το χυμό του και κατά λάθος ο χυμός μπαίνει στο μάτι τους, για να δοθεί έμφαση στο πόσο συναισθηματικές και ισχυρές είναι οι εικόνες των αισθήσεων».

«Από αυτό το σημείο, μπορούμε να τους ενθαρρύνουμε να φανταστούν πλήρως τους στόχους τους και να τους αγκαλιάσουν. Όχι μόνο λέγοντάς τους “φανταστείτε πόσο καλό θα ήταν να χάσετε βάρος", αλλά, για παράδειγμα, "τι θα μπορούσατε να κάνετε αν χάνατε βάρος, που δεν μπορείτε να κάνετε τώρα;”, ενθαρρύνοντάς τους να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους».

Η μέθοδος των συνεντεύξεων βασίζεται σε συμβουλευτική των συμμετεχόντων σχετικά με τους λόγους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε δύο συνεδρίες, η πρώτη διάρκειας μίας ώρας πρόσωπο με πρόσωπο και η δεύτερη διάρκειας 45 λεπτών μέσω τηλεφώνου. Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνεδρίες 15 λεπτών κάθε δύο εβδομάδες για τρεις μήνες και κατόπιν κάθε τέσσερις εβδομάδες επί έξι μήνες.

Το βάρος και η περίμετρος μέσης μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης, έξι και 12 μήνες μετά.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, όσοι ακολούθησαν τη μέθοδο FIT, είχαν χάσει 3,8 κιλά και 7 εκατοστά από την περίμετρο μέσης.

Όσοι ακολούθησαν τη μέθοδο της τηλεφωνικής συμβουλευτικής, έχασαν μόλις 600 γραμμάρια αλλά έβαλαν 0,24 πόντους στην περίμετρο μέσης.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής μετά από έξι μήνες, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα για όσους ακολούθησαν τη μέθοδο FIT.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Είκοσι εύκολοι τρόποι να «γλιτώσετε» θερμίδες μέσα στη μέρα

Απώλεια βάρους: Η ιδανική κατανομή θερμίδων για καλύτερο αποτέλεσμα

Χάστε κιλά και ρίξτε την πίεσή σας με τη δίαιτα 16:8