ΥΓΕΙΑ

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Οι σοβαρές απειλές για την όραση

Οι έγχρωμοι ή ασυνήθιστοι φακοί επαφής, όπως αυτοί με σχέδια που πολλοί φορούν στη διάρκεια του Halloween, μπορούν να βλάψουν τα μάτια σας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Οι σοβαρές απειλές για την όραση

«Οι διακοσμητικοί φακοί επαφής μπορεί να αποτελούν ένα διασκεδαστικό αξεσουάρ, αλλά αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα των ματιών και της όρασης», δήλωσε ο Samuel Pierce, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Οπτομετρών (AOA).

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα ότι δεν χρειάζονται συνταγή για διακοσμητικούς φακούς επαφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όποιον επιθυμεί να φορέσει φακούς επαφής για οποιονδήποτε λόγο, να εξετάζεται από οφθαλμίατρο και στη συνέχεια να φορά φακούς επαφής με ή χωρίς βαθμούς διόρθωσης της όρασης», δήλωσε ο Pierce.

Στις ΗΠΑ υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις πωλήσεις παράνομων διακοσμητικών φακών επαφής στο διαδίκτυο και σε καταστήματα πώλησης κοστουμιών και στολών αμφίεσης.

contact lens dangers

Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Οπτομετρών διαπίστωσε ότι το 26% των Αμερικανών που φορούσαν διακοσμητικούς φακούς επαφής, τους αγόραζαν χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι φακοί επαφής που διακινούνται παράνομα, μπορούν να προκαλέσουν βακτηριακές λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις και μόνιμη απώλεια όρασης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Αμερικανική Ένωση Οπτομετρών πραγματοποιεί καμπάνια, στο πλαίσιο της οποίας στέλνει επιστολές σε διαδικτυακούς και άλλους πωλητές, οι οποίοι έχουν αναφερθεί ότι πραγματοποιούν παράνομες πωλήσεις φακών επαφής.

«Δυστυχώς, πάρα πολλές εταιρείες παραβιάζουν τους κανόνες στο βωμό των πωλήσεων και των κερδών», ανέφερε ο Pierce.

«Μέσα από την καμπάνια μας, παροτρύνουμε αυτές τις εταιρείες να αναστρέψουν τις πολιτικές παράνομης διακίνησης φακών επαφής χωρίς έγκυρες συνταγές κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου», πρόσθεσε. «Αυτές οι πωλήσεις θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο για επιπλοκές που απειλούν την όρασή τους. Είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας».

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Πώς θα τους φορέσετε με ασφάλεια

Φακοί επαφής: Μετά από πόσα χρόνια πρέπει να διακόπτεται η χρήση

Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε φορώντας τους