ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Η ημικρανία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, με κύριο σύμπτωμα τον ισχυρό πονοκέφαλο, συχνά όμως έχει και άλλες εκδηλώσεις.

Ημικρανίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Στο μηχανισμό της εμπλέκονται σύνθετες χημικές και ηλεκτρικές διεργασίες νευρικών κυκλωμάτων που αλληλεπιδρούν με τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, προκαλώντας φλεγμονή, αγγειοσύσπαση ή και αγγειοδιαστολή.

Στην εκδήλωση ημικρανιών παίζουν σημαντικό προδιαθεσικό ρόλο τα γονίδια, η διατροφή, ενδοκρινικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, καθώς επίσης συνήθειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τον ύπνο. Η έντονη σωματική προσπάθεια, η κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και συγκεκριμένων τροφών, το κάπνισμα και η χρήση φαρμάκων ενδέχεται να πυροδοτούν κρίσεις.

Η ημικρανία είναι συνηθέστερη στις γυναίκες.

Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους που ζουν με ημικρανίες έχουν αύρα. Πρόκειται για σειρά νευρολογικών συμπτωμάτων, τα οποία συνήθως προηγούνται του πόνου. Ο πάσχων μπορεί να βλέπει φωτεινές γραμμές, φωτάκια που αναβοσβήνουν ή και θαμπά τμήματα μέσα στο οπτικό του πεδίο. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν συνήθως λιγότερο από μια ώρα – συχνότερα 15 ως 20 λεπτά. Η ημικρανία τείνει να ακολουθεί την αύρα, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προηγείται ή να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Κάποιοι πάσχοντες μπορεί επίσης να νιώσουν μούδιασμα ή «βελόνιασμα» σε ένα μέρος του σώματος (π.χ. το χέρι και το πρόσωπο στην ίδια πλευρά).

kolpiki marmarugi

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, η ημικρανία με αύρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας παρακολούθησαν 11.939 ανθρώπους χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής ή εγκεφαλικού, με μέση ηλικία τα 60 έτη για διάστημα 20 ετών. Συνολικά, 1.516 συμμετέχοντες είχαν ημικρανία, οι 426 από αυτούς με αύρα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 17% των συμμετεχόντων χωρίς ημικρανία, ποσοστό 18% των συμμετεχόντων με ημικρανία με αύρα και 14% των ανθρώπων με ημικρανία χωρίς αύρα εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή.

Μετά από προσαρμογή άλλων παραγόντων κινδύνου για κολπική μαρμαρυγής, βρέθηκε ότι όσοι είχαν ημικρανίες με αύρα ήταν 30% πιο πιθανό σε σχέση με όσους δεν είχαν ημικρανίες και 40% πιο πιθανό σε σχέση με όσους είχαν ημικρανίες χωρίς αύρα να εμφανίσουν αρρυθμία.

Διαβάστε επίσης:

Συχνές ημικρανίες: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Ημικρανία: Οι 4 φάσεις & πώς θα την αντιμετωπίσετε

Ημικρανία: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό