ΥΓΕΙΑ

AIDS: Ανεπαρκής η πρόοδος - Η πραγματικότητα στην Ελλάδα (infographic)

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί και πλέον στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη των στόχων του 2020. 

AIDS: Ανεπαρκής η πρόοδος - Η πραγματικότητα στην Ελλάδα (infographic)

Την ίδια ώρα, οι μισοί από τους νέους ασθενείς έχουν ακόμη ανεπαρκή πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η παγκόσμια μάχη ενάντια στο AIDS βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πως οι ρυθμοί πρέπει να επιταχυνθούν, για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2020.

Οι στόχοι αυτοί συνοψίζονται στο τρίπτυχο: 90% των ασθενών διαγνωσμένοι – 90% των διαγνωσμένων ασθενών σε θεραπεία – 90% των ασθενών υπό θεραπεία με χαμηλό (μη μετρήσιμο, όπως ονομάζεται επιστημονικά) ιικό φορτίο.

«Σημαίνουμε συναγερμό. Ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές έχουν μείνει πίσω στη δράση, πληθυσμοί υψηλού κινδύνου εξακολουθούν να αγνοούνται, οι προσπάθειες για τις μητέρες και τα παιδιά ατονούν», δήλωσε ο Michel Sidibe, διευθυντής του γραφείου για το AIDS στον ΟΗΕ (UNAIDS).

bigstock December World Aids Day Concep 270637045

Παγκοσμίως, τα νέα περιστατικά HIV λοίμωξης μειώθηκαν κατά 18% την τελευταία επταετία, ποσοστό που οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι είναι ικανό να οδηγήσει στο στόχο των 500.000 νέων διαγνώσεων μέχρι το 2020.

Επιπλέον, στην ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται - μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν διπλασιαστεί.

Σχεδόν 60% των ασθενών παγκοσμίως λαμβάνουν θεραπεία, όμως για να επιτευχθεί ο στόχος του 90% τα επόμενα δύο χρόνια, θα πρέπει κάθε χρόνο να εντάσσονται σε θεραπευτικό πρωτόκολλο τουλάχιστον 2.8 εκατομμύρια ασθενείς.

Την ίδια ώρα, οι θάνατοι από AIDS βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του αιώνα (940 000), αλλά ο ρυθμός μείωσής τους δεν είναι ο επιθυμητός σε σχέση και με τους στόχους.

aids info 2 Page 1
aids info 2 Page 2
aids info 2 Page 3

*Πατήστε στα infographic για να το δείτε σε μεγέθυνση

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα…

Τα 17.241 αγγίζουν, έως το τέλος Οκτωβρίου 2018, στη χώρα μας, τα δηλωμένα περιστατικά λοίμωξης HIV, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο αριθμός είναι αθροιστικός, για όλο το διάστημα παρακολούθησης της νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 540 νέα περιστατικά, εκ των οποίων τα 448 αφορούσαν σε άνδρες και τα 92 σε γυναίκες.

Συνολικά από την έναρξη παρακολούθησης της νόσου, 4.199 άτομα έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

Από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων 9 ετών προκύπτει ότι προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30 – 39 ετών, ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50 - 64 ετών.

Οι νέες διαγνώσεις τα τρία τελευταία χρόνια είναι σε σταθερά επίπεδα, περίπου 5 ανά 100.000 πληθυσμού.

infographic aids onmed november

*Πατήστε στο infographic για να το δείτε σε μεγέθυνση

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS: Χωρίς δύο βασικές εξετάσεις οι ασθενείς με HIV στην Ελλάδα

Μετ' εμποδίων γίνονται οι εξετάσεις ιικού φορτίου για τους ασθενείς με HIV, ενώ η εξέταση γονοτυπικής αντοχής δεν γίνεται... καθόλου. Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, δεν καλύπτεται το φάρμακο που χορηγείται ως προφύλαξη στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτά εξηγεί στο ONMED ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μάριος Λαζανάς.

Όπως τονίζει, εδώ και τρία χρόνια, έχει κοπεί η χρηματοδότηση για την εξέταση ιικού φορτίου, η οποία πρέπει να γίνεται δύο φορές το χρόνο σε κάθε ασθενή, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιες μονάδες λοιμώξεων αδυνατούν να κάνουν την εξέταση. Η μέτρηση ιικού φορτίου κοστίζει 100 ευρώ και μπορεί να συνταγογραφηθεί, όπως και όλες οι εξετάσεις, δηλαδή με το όνομα και τα στοιχεία του ασθενή. Όμως, λόγω του στίγματος, που ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί, αυτή η επιλογή ουσιαστικά δεν υπάρχει για τους ασθενείς.

«Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει η συνταγογράφηση να γίνεται μέσω ειδικού κωδικού, ώστε να διατηρείται η ανωνυμία των ασθενών. Μάλιστα, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε συμφωνήσει. Αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει ο κ.Λαζανάς.

bigstock 212948917

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα με την εξέταση γονοτυπικής αντοχής, η οποία ανιχνεύει την αντοχή του ιού στα φάρμακα. Η σχετική χρηματοδότηση έχει επίσης διακοπεί και ουσιαστικά οι γιατροί δίνουν θεραπεία στα... τυφλά. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως τα σύγχρονα φάρμακα είναι αποτελεσματικά για την συντριπτική πλειονότητα των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζανά, στη χώρα μας διατίθενται όλες οι θεραπείες για την λοίμωξη HIV και η πρόσβαση των ασθενών σε αυτές είναι ομαλή. Επίσης, διατίθενται και τα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν προληπτικά, μετά από την έκθεση στον ιό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη λεγόμενη PREP, τη θεραπεία που χορηγείται σε άτομα υψηλού κινδύνου και η οποία προφυλάσσει σε περίπτωση έκθεσης στον ιό.

«Η θεραπεία δεν έχει εγκριθεί και άρα δεν μπορεί να δοθεί σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό. Αυτό γιατί η χορήγηση των προφυλακτικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Σχετικό θεραπευτικό πρωτόκολλο υπάρχει μόνο σε μια μονάδα λοιμώξεων στη χώρα», εξηγεί ο κ. Λαζανάς.

Η PREP είναι σημαντική γιατί το προφυλακτικό έχει αποτύχει

Ο ίδιος προσθέτει πως έχει αποδειχτεί ότι η χρήση του προφυλακτικού στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν έχει αποδώσει, ως μέσο προφύλαξης, γι' αυτό και η προφυλακτική αγωγή θεωρείται σημαντική για την μελλοντική μείωση της μετάδοσης του ιού. «Είναι τόσο σημαντική όσο η ενημέρωση και η έγκαιρη θεραπεία», υπογραμμίζει ο κ. Λαζανάς.

bigstock 222331324

Καλά τα νέα για τα παιδιά!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, σπανίως πλέον γεννιούνται παιδιά με λοίμωξη HIV που έχει μεταδοθεί καθέτως από τη μητέρα τους.

«Εάν η μητέρα βρίσκεται υπό θεραπεία και το παιδί ξεκινήσει θεραπεία αμέσως μετά τη γέννηση, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι πλέον κάτω από 1%», αναφέρει ο κ. Λαζανάς, και προσθέτει πως πλέον τείνει να καταργηθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού τα φάρμακα σχεδόν μηδενίζουν το ιικό φορτίο και θεωρείται ασφαλής η φυσιολογική σύλληψη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, προωθεί ενημερωτική καμπάνια στο μετρό, ενώ έχει προγραμματίσει και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει σχεδιάσει ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV». Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που μένουν αδιάγνωστοι και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας για το 2018.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα της DPG για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS εδώ