ΥΓΕΙΑ

Επίμονος βήχας: Πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Μετά από ένα κρυολόγημα, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από επίμονο βήχα.

Επίμονος βήχας: Πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον Δρα Jonathan Parsons, διευθυντή του Κέντρου Άσθματος του Ιατρικού Κέντρου Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, ο επίμονος βήχας μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

- Ο βήχας είναι προστατευτικός. Απομακρύνει ερεθιστικούς παράγοντες από τους πνεύμονες και προστατεύει τους αεραγωγούς.

- Ο βήχας μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ακόμη και μετά την υποχώρηση της λοίμωξης, μπορεί να υπάρχει κάποια φλεγμονή στους πνεύμονες.

- Ο βήχας μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα. «Σε ορισμένους ασθενείς, ο βήχας είναι τόσο σοβαρός που διαταράσσει τον ύπνο τους σε βαθμό που δεν κοιμούνται καθόλου, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης ενός κατασταλτικού βήχα με κωδεΐνη που αμβλύνει το αντανακλαστικό του βήχα και διευκολύνει τον ύπνο», αναφέρει ο Parsons.

Ένας βήχας που διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες μπορεί να είναι μια χρόνια πάθηση. Αν εξακολουθείτε να βήχετε και να νιώθετε άρρωστοι για πάνω από τρεις εβδομάδες, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Στις αιτίες χρόνιου βήχα περιλαμβάνονται:

- Μη ελεγχόμενες αλλεργίες

- Μη ελεγχόμενο άσθμα

- Παρενέργειες φαρμάκων

- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας.

«Αν κάνετε αιμόπτυση, έχετε πυρετό ή δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε λόγω βήχα, πρέπει να σας δει άμεσα γιατρός, καθώς μπορεί να έχετε πνευμονία. Αν είστε καπνιστής, ίσως πρόκειται για καρκίνο. Ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα προσδιορίσει την αιτία του βήχα, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης», σημειώνει ο Parsons.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Βήχας: Οι 6 τύποι του και τι δείχνει ο καθένας

Κουίζ: Μύθοι & αλήθειες για τον βήχα και το κρυολόγημα

Επίμονος βήχας: 5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης που προτείνουν οι ειδικοί (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ