ΥΓΕΙΑ

Αιμοχρωμάτωση: Τι είναι & γιατί αποτελεί μεγάλη «απειλή» για την υγεία μας

Μια «ύπουλη» ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτη και σοβαρή αρθρίτιδα μπορεί να είναι πολύ πιο κοινή από ό, τι θεωρούσαμε, όπως έδειξε έρευνα.

Αιμοχρωμάτωση: Τι είναι & γιατί αποτελεί μεγάλη «απειλή» για την υγεία μας

Η αιμοχρωμάτωση, είναι μία γενετική διαταραχή που αναγκάζει το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο από ότι θα έπρεπε από τα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, αν δεν θεραπευτεί.

Το Πανεπιστήμιο Exeter δήλωσε ότι η πάθηση μπορεί να επηρεάσει έως και 20 φορές περισσότερα άτομα από ό, τι έδειχναν τα προηγούμενα στοιχεία. Η δημόσια υγεία της Αγγλίας εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με την εν λόγω έρευνα.

Η αιμοχρωμάτωση, θεωρείται η πιο συνηθισμένη γενετική διαταραχή του Ηνωμένου Βασιλείου και συνδέεται με ένα ελαττωματικό γονίδιο που μεταδίδεται από τους δύο γονείς στο παιδί.

Παλαιότερα, επηρέαζε σοβαρά περίπου έναν στους 100 φορείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας όμως, το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς επηρεάζει μία στις δέκα γυναίκες και έναν στους πέντε άντρες.

«Έχουμε αποδείξει ότι η κληρονομική αιμοχρωμάτωση είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο κοινή και μόνιμη ασθένεια, που αφορά και στους ηλικιωμένους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Prof. David Melzer. Η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι θα εξετάσει τα στοιχεία για την αιμοχρωμάτωση το 2019/20, στο πλαίσιο της τριετούς τακτικής ανασκόπησης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αιμοχρωμάτωση;

  • Η αιμοχρωμάτωση είναι μια κατάσταση που οδηγεί στη συσσώρευση σιδήρου στα όργανα του σώματος
  • Προκαλείται από ένα ελαττωματικό γονίδιο - οι Βορειοευρωπαίοι με κελτική προέλευση, είναι πιο πιθανό να φέρουν το εν λόγω γονίδιο
  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ασθένειες των αρθρώσεων, δερματικά και σεξουαλικά προβλήματα. Δεν έχουν θεραπευτεί και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η κίρρωση του ήπατος.
  • Η θεραπεία είναι σχετικά απλή και γίνεται με φλεβοτομή (αφαίρεση αίματος) που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα αποθέματα σιδήρου του ασθενή να πέσουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πηγές: Haemochromatosis UK, bbc.com

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 πιο πλούσιες σε προβιοτικά τροφές για την υγεία του εντέρου (pics)

Καρκίνος: 7 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)