ΥΓΕΙΑ

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Είναι γνωστό ότι κάποια στελέχη του HPV προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Νέα μελέτη αναδεικνύει τις πιθανότητες να αυξάνουν τον κίνδυνο και για καρδιακή νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε 63.000 γυναίκες, όσες είχαν προσβληθεί από υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα χρόνια.

Η σύνδεση παρατηρήθηκε κυρίως σε γυναίκες που ήταν παχύσαρκες ή είχαν μεταβολικό σύνδρομο, συγκέντρωναν δηλαδή παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου.

Ο HPV είναι μια ομάδα που περιλαμβάνει πάνω από 200 ιούς. Κάποιοι από αυτούς μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Σε κάποιους ανθρώπους η μόλυνση με υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Η μόλυνση ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και κάποιες σπανιότερες μορφές καρκίνου, όπως του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και του λαιμού.

heart attack woman

Δεν έχει αποδειχθεί ότι τα υψηλού κινδύνου στελέχη του HPV μπορούν να προκαλέσουν άμεσα βλάβη στις αρτηρίες και να προκαλέσουν εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα ο HPV να τροφοδοτεί την αθηρωματική πλάκα που φράζει τις αρτηρίες, μολύνοντας τα κύτταρα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Seungho Ryu, καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Ο ιός έχει έμμεση επίδραση, προκαλώντας συστηματική, χρόνια φλεγμονή στο σώμα.

Τα ευρήματα, βασίζονται σε 63.411 γυναίκες από την Κορέα, οι οποίες δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την καρδιά τους στην αρχή της μελέτης. Όλες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για HPV, και μόλις 8% από αυτές έφεραν υψηλού κινδύνου στέλεχος.

Τα επόμενα χρόνια πάνω από 1.100 γυναίκες ανέπτυξαν καρδιακή νόσο ή υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος ήταν κατά 22% μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν βρεθεί θετικές στον HPV, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση με το βάρος των γυναικών. Αποδείχθηκε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες με HPV είχαν 71% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, έναντι των παχύσαρκων γυναικών χωρίς τον ιό.

Κάτι ανάλογο ίσχυε και για τις γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με όσες δεν κινδύνευαν από αυτό.

Ο Ryu και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η φλεγμονή και άλλες συνέπειες της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου στην καρδιαγγειακή υγεία, ενδέχεται να επιδεινώνονται από τη λοίμωξη από τον HPV.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό υψηλού κινδύνου HPV, πρέπει να προσέχουν το βάρος, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο αίματος και τη χοληστερόλη τους. Είναι επίσης σημαντικό να εμβολιάζονται κατά του HPV.

Όλα τα κορίτσια και τα αγόρια μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων μετά τα 11 έτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation Research.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες για τα κονδυλώματα και τον ιό HPV

Στοματικό σεξ & καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα;