ΥΓΕΙΑ

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Η κατανάλωση αναψυκτικών όταν ασκείστε, αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Η απειλή σχετίζεται με την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και καφεΐνη κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ζεστό περιβάλλον, τονίζουν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Buffalo στη Νέα Υόρκη.

Στη μικρή μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς ενήλικες που έκαναν άσκηση σε εργαστηριακό περιβάλλον που αντιστοιχούσε σε μία ζεστή μέρα με θερμοκρασία 35 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας, οι συμμετέχοντες έπιναν αναψυκτικό με καφεΐνη και πολλή φρουκτόζη, και κατά τη διάρκεια μιας άλλης έπιναν νερό. Μεταξύ των δύο συνεδριών μεσολάβησαν τουλάχιστον επτά ημέρες.

bigstock Comfortable Sports Shoes For R 273150247

Οι συμμετέχοντες έκαναν 30 λεπτά διάδρομο και στη συνέχεια τρία πεντάλεπτα άλλων ασκήσεων, όπως βάρη. Μετά έκαναν διάλειμμα για 15 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων έπιναν περίπου 470ml νερού ή αναψυκτικού.

Μετά το διάλειμμα, επαναλάμβαναν τον κύκλο ασκήσεων τρεις φορές, φτάνοντας συνολικά τις τέσσερις ώρες προπόνησης. Πριν, αμέσως μετά και 24 ώρες μετά από κάθε προπόνηση, οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία σώματος των συμμετεχόντων, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, το βάρος και τους δείκτες νεφρικής βλάβης.

Μετά τη συνεδρία κατά την οποία οι συμμετέχοντες ήπιαν αναψυκτικό, είχαν υψηλότερα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα τους και χαμηλότερο ρυθμό σπειραματικής διήθησης, και οι δύο δείκτες τραυματισμού των νεφρών.

Αυτές οι προσωρινές αλλαγές δεν προκαλούνταν όταν οι συμμετέχοντες έπιναν νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση του αναψυκτικού, οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα αγγειοπιεσίνης στο αίμα, μιας ορμόνης που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ ήταν και ελαφρώς αφυδατωμένοι.

Η κατανάλωση αναψυκτικών κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση σε ζεστό περιβάλλον δεν ενυδατώνει τον οργανισμό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στο σώμα μία ώρα μετά την κατανάλωση ενός αναψυκτικού

Αναψυκτικά: 10 σημαντικοί λόγοι για να τα αποφεύγετε (εικόνες)

Αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος