ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς η γυμναστική μπορεί να σας σώσει τη ζωή

Πώς η γυμναστική μπορεί να σας σώσει τη ζωή

Όχι, δεν πρόκειται για τους προφανείς λόγους που σχετίζονται με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τη μείωση του βάρους. 

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα οφέλη του γυμναστηρίου δεν περιορίζονται μόνο στην αύξηση των επιπέδων της «ορμόνης της ευτυχίας», δηλαδή της ενδορφίνης και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να σας σώσουν τη ζωή! Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι έχουν σαρκοπενία, δηλαδή απώλεια μυικής μάζας και δύναμης πιθανώς να μην ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη θεραπεία, στην περίπτωση που διαγνωστούν με καρκίνο.

Η σαρκοπενία σχετίζεται με την απώλεια της μυϊκής μάζας και της δύναμης, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει περισσότερο τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και σε δραστήριους ανθρώπους.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς προκειμένου να καταπολεμήσουν διάφορες μορφές της νόσου, δεν λειτουργούσαν καλά σε εκείνους που δεν είχαν πολλούς μυς.

Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και η εξέλιξη τους μετά τη λήψη θεραπείας. Περίπου στο 90% αυτών που είχαν σαρκοπενία, η θεραπεία δεν μπόρεσε να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου. Αντίθετα, τα άτομα χωρίς μυϊκή απώλεια ανταποκρίθηκαν πολύ καλύτερα στη θεραπεία. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο όγκος των μυών ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας.

Αναμφισβήτητα, η διατήρηση της αντοχής καθώς μεγαλώνετε είναι απαραίτητη για την βελτίωση της συνολικής σας υγείας. Η ανάπτυξη των μυών είναι το «κλειδί» για την αποφυγή τραυματισμών, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη μείωση του άγχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τακτικές προπονήσεις που περιλαμβάνουν ασκήσεις δύναμης μπορούν να επιβραδύνουν ακόμη και μερικά από τα σημάδια της γήρανσης.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Έξι τρόποι για να βελτιώσετε την αντοχή σας