ΥΓΕΙΑ

Μπλε φως: Τι προκαλούν κινητά, υπολογιστές και ταμπλέτες στην υγεία

Η αυξανόμενη χρήση των συσκευών με οθόνες αφής συνοδεύεται από ανησυχία για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Μπλε φως: Τι προκαλούν κινητά, υπολογιστές και ταμπλέτες στην υγεία

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται για τον αντίκτυπο της μακροπρόθεσμης χρήσης συσκευών τεχνολογίας όπως τα smartphones, οι ταμπλέτες και οι φορητοί υπολογιστές, ειδικά στα μάτια και τον εγκέφαλο.

Κάποιοι συνδέουν το μπλε φως που εκπέμπεται από τέτοιες συσκευές με προβλήματα της όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που οδηγεί σε τύφλωση.

Αν αναρωτιέστε κι εσείς αν το φως του τηλεφώνου σας ή άλλων φορητών συσκευών μπορεί πραγματικά να βλάψει τα μάτια σας, η απάντηση είναι αρνητική.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, των tablets, των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας και των φορητών υπολογιστών, εκπέμπουν μπλε φως σε ποσότητες που δεν είναι επιβλαβείς για τον αμφιβληστροειδή ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα του ματιού, σύμφωνα με τον David Ramsey, ειδικό στις ασθένειες του αμφιβληστροειδούς και διευθυντή Οφθαλμολογικής Έρευνας στο Ιατρικό Κέντρο και Νοσοκομείο Lahey.

«Αυτό το μπλε φως είναι απίθανο να αποτελεί κίνδυνο για τον αμφιβληστροειδή. Οι τεχνολογικές συσκευές ευρείας χρήσης δεν είναι επιβλαβείς για τον αμφιβληστροειδή λόγω της ποσότητας του φωτός που εκπέμπουν. Οι πηγές μπλε φωτός φιλτράρονται ή προστατεύονται σκοπίμως για την προστασία των χρηστών» τονίζει.

Ο Ramsey δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση φακών που μπλοκάρουν το μπλε φως προστατεύει την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Σε κάποιους κατασκευαστές μάλιστα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παραπλανητικές διαφημίσεις.

Παρότι δεν βλάπτει την όραση, ο Ramsey προειδοποιεί ότι το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Η έκθεση στο τεχνητό φως αλλάζει τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του σώματος, κάτι που διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου και άλλες διεργασίες που συνδέονται με αυτό.

«Το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ούτε θα βλάψει κάποιο άλλο μέρος του ματιού. Ωστόσο, η χρήση αυτών των συσκευών μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ή άλλες πτυχές της υγείας σας ή του κιρκάδιου ρυθμού» καταλήγει ο Ramsey.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Ξέρεις τι ώρα δείχνει το εσωτερικό σου «ρολόι»;

Μήπως το κινητό σας ευθύνεται για τους μαύρους κύκλους;

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Με ποια διατροφή θα την προλάβετε