ΥΓΕΙΑ

Πώς θα διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή σε κάθε ηλικία

Υγιεινές συνήθειες για την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Πώς θα διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή σε κάθε ηλικία

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας οι νευρώνες του εγκεφάλου αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Στη συνέχεια, από τα εφηβικά χρόνια μέχρι την πρώτη ενηλικίωση, αναπτύσσεται κυρίως ο προμετωπιαίος φλοιός, το σημείο που ρυθμίζει τον αυτοέλεγχο, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη συμπεριφορά, διαδικασίες που επηρεάζουν πολύ τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας.

Εδώ και χρόνια επικρατούσε η θεωρία ότι κατά την ενηλικίωση σταματά η ικανότητα για συνεχή ανάπτυξη του εγκεφάλου μέσω της διαδικασίας της νευρογένεσης. Όπως υποστηρίζουν όμως οι επιστήμονες, μπορούμε να παράγουμε εγκεφαλικά κύτταρα και μετά την ενηλικίωση.

egefalos

Τι είναι η νευρογένεση

Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία τα νέα κύτταρα μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση και αντικατάσταση κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη λόγω γήρανσης και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη νευρογένεση, είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υγιή λειτουργία των μιτοχονδρίων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την ικανότητα να δημιουργούμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά μόνο εάν διατηρούμε ένα καλό περιβάλλον για νευρογένεση, για το οποίο απαιτείται πολλή ενέργεια. Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Σύμφωνα με μελέτες, μία διατροφή που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη δεν βοηθάει. Αντίθετα, τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες, οι πολυφαινόλες, τα καλά λιπαρά οξέα και τα φλαβονοειδή, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των ενζυματικών αντιδράσεων που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαδικασία της νευρογένεσης.

Πώς θα διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας «νέο»

- Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

- Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης

- Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Ε, C, Β12, B2 και B9

- Προτιμάτε τα φυλλώδη λαχανικά, τα σταφύλια και τα μούρα

- Ακολουθήστε μία διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα καρύδια, τον λιναρόσπορο και τους σπόρους

- Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ρόφημα με κουρκουμά και τζίντζερ

- Ετοιμάστε ένα smoothie με μούρα και μπανάνες

- Καταναλώστε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά

- Δοκιμάστε τη διαλειμματική νηστεία

- Κάντε διαλογισμό

- Ασκηθείτε για 30 λεπτά καθημερινά

- Κοιμηθείτε καλά, προκειμένου να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Βάλτε φρένο στην άνοια με πράσινα λαχανικά: Η ιδανική ποσότητα

Τεστ: Υπολογίστε την ηλικία του εγκεφάλου σας