ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Μετεγχειρητικές λοιμώξεις: Ποιες επεμβάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για άνδρες & γυναίκες

Μετεγχειρητικές λοιμώξεις: Ποιες επεμβάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για άνδρες & γυναίκες

Οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις είναι συχνές επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης.

Οι μισές εξ αυτών θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποστήριζαν ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι γενικά συχνότερες στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες. Όταν όμως ληφθεί υπόψη το είδος της επέμβασης, αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Νέα γερμανική επιστημονική μελέτη έδειξε ότι το ποιο από τα δύο φύλα είναι πιο ευάλωτο σε μετεγχειρητική λοίμωξη, εξαρτάται από το είδος της επέμβασης.

Στη νέα έρευνα, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 16 τύποι εγχειρήσεων, με 1.266.782 περιπτώσεις ατομικών εγχειρήσεων και 18.824 περιπτώσεις μετεγχειρητικών λοιμώξεων, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα από το γερμανικό εθνικό σύστημα παρακολούθησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στόχος ήταν να εξετάσουν σε ποιες εγχειρήσεις παρατηρούνται διαφορές στις μολύνσεις μεταξύ των δύο φύλων και ποιοι ενδέχεται να είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε ορθοπεδικές επεμβάσεις (π.χ. αρθροπλαστική ισχίου, αρθροσκόπηση γόνατος) και επεμβάσεις κοιλίας (π.χ. εντέρου), είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κάποια λοίμωξη σε σχέση με τις γυναίκες.

Αντίθετα, τέτοιες λοιμώξεις είναι πολύ πιο πιθανό (σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος) να παρατηρηθούν σε γυναίκες μετά από εγχειρήσεις bypass ή γενικού τύπου εγχειρήσεις, π.χ. για κήλη ή θυρεοειδή.

Η σημασία της νέας μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, έγκειται στο ότι φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικού τύπου υποβόσκουσες βιολογικές απαντήσεις μεταξύ των φύλων μετά από κάθε επέμβαση, οι οποίες αξίζει να μελετηθούν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επίπονες, δαπανηρές και δυνητικά θανατηφόρες μετεγχειρητικές λοιμώξεις.

Η παρουσίαση της νέας έρευνας, με επικεφαλής τον δρα Σέβεν Αγκντάσι του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, έγινε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, που διεξήχθη στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε επίσης:

Ποια ουσία είναι πιο αποτελεσματική έναντι των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Πρωτοποριακά σαμπό νοσοκόμων μειώνουν τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία

Διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν τα παιδιά από εξωσωματική