ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Τι περιλαμβάνει το πρωινό που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ή αλλιώς μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης που οδηγεί σε υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Διαβήτης τύπου 2: Τι περιλαμβάνει το πρωινό που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου

Ο ρόλος της σωστής διατροφής, από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας, για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών που συσχετίζονται με τη νόσο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να επιλέγουν αυγά για πρωινό.

Ο λόγος είναι ότι ένα πρωινό με πολλά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το συγκεκριμένο πρωινό προλαμβάνει τις απότομες αυξομειώσεις σακχάρου και βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τις επιπλοκές της νόσου.

diabetes pittawut 2

Οι συμμετέχοντες με καλά ρυθμισμένο διαβήτη ακολούθησαν δύο πειραματικές ημέρες διατροφής. Τη μια ημέρα κατανάλωσαν ομελέτα για πρωινό και την άλλη βρώμη και φρούτο. Και τις δύο ημέρες έφαγαν ίδιο μεσημεριανό και βραδινό.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τον βαθμό πείνας, κορεσμού και ανάγκης για γλυκό.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, απέτρεψε την μεταγευματική αύξηση σακχάρου το πρωί, γεγονός που επηρέασε την αύξηση γλυκόζης και βελτίωσε τις μετρήσεις κατά τις επόμενες 24 ώρες.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης, ότι οι συμμετέχοντες δεν πεινούσαν πριν από το μεσημεριανό και ένιωθαν μικρότερη ανάγκη για γλυκό το απόγευμα, όταν το πρωινό περιείχε λίγους υδατάνθρακες.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Jonathan Little, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω επιπλοκών

Διαβήτης τύπου 2: Ποιοι & πόσοι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών & πρόωρου θανάτου

Ροφήματα με ζάχαρη: Πόσο αυξάνουν τον διαβήτη τύπου 2