ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο κατά 41%

Σχεδόν 6 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με τη γήρανση του πληθυσμού.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο κατά 41%

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος.

Η πρόληψη της πάθησης προϋποθέτει την αποφυγή του καπνίσματος, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη διατήρηση υγιούς βάρους και την υγιεινή διατροφή.

Τέτοια είναι μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, η οποία σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 41%.

Αντίθετα, η διατροφή που περιλαμβάνει πολύ κρέας, τηγανητά, επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 72%.

«Τρώτε περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης, περιορίστε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας» τονίζει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kyla Lara, καρδιολόγος στην Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα των ΗΠΑ.

Για να τρώνε οι άνθρωποι πιο υγιεινά, πρέπει να εκπαιδευτούν αναφορικά με τα οφέλη μιας διατροφής βασισμένης σε φυτικής προέλευσης τροφές και να έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους υγιεινά τρόφιμα, πρόσθεσε.

Η Lara και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερους από 16.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 ετών και άνω, που συμμετείχαν σε μεγάλη αμερικανική μελέτη για τα εγκεφαλικά. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους.

Οι δίαιτες ταξινομήθηκαν σε πέντε τύπους:

• Πολύ κρέας, ζυμαρικά, μεξικάνικο φαγητό, πίτσα, γρήγορο φαγητό.

• Πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψάρια.

• Γλυκά και λιπαρά, επιδόρπια, ψωμί, πρωινό με ζάχαρη, σοκολάτες και άλλα γλυκά.

• Τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, αυγά, πρόσθετα λιπαρά και ποτά με ζάχαρη.

• Αλκοόλ και σαλάτες, πολύ κρασί, μπύρα, πράσινα λαχανικά και dressings.

Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια παρακολούθησης, 363 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα οφέλη της φυτικής διατροφής ήταν σημαντικά, αφού λήφθηκαν όμως υπόψιν παράγοντες όπως το βάρος, η περίμετρος της μέσης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, η αρνητική επίδραση της νότιας δίαιτας (τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, αυγά λιπαρά ζάχαρη) δεν ήταν πλέον στατιστικά σημαντική.

Ίσως ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας στην ομάδα αυτή να οφείλεται στην παχυσαρκία και το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά ή σε άλλους παράγοντες, είπε η Lara.

Καμία από τις άλλες δίαιτες δεν έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την καρδιακή ανεπάρκεια και δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα σε οποιαδήποτε δίαιτα και τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας που ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές φυτικής προέλευσης μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, της νοητικής έκπτωσης, του διαβήτη τύπου 2, πολλών τύπων καρκίνου, της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας.

Για καλύτερη υγεία, οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν τα τηγανητά τρόφιμα, τα τυριά, το fast food και τα επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα θρεπτικά συστατικά που προλαμβάνουν τη νοσηλεία και τον πρόωρο θάνατο

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο το περπάτημα

Διαβήτης τύπου 2: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω επιπλοκών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ