ΥΓΕΙΑ

Έρπης γεννητικών οργάνων: 4 φυσικές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο προκαλείται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2 – herpes simplex virus) αλλά μπορεί να προκληθεί και από τον HSV-1.

Έρπης γεννητικών οργάνων: 4 φυσικές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων

Αν και ο ιός που προκαλεί την πάθηση δεν θεραπεύεται, υπάρχουν τρόποι να τον κρατήσει κανείς σε καταστολή. Πολλοί είναι οι πάσχοντες που δεν εκδηλώνουν τα συμπτώματα, υιοθετώντας τις παρακάτω τέσσερις πρακτικές:

Υγιεινή διατροφή

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Με δεδομένο ότι τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων επιδεινώνονται όταν το ανοσοποιητικό είναι αδύναμο, είναι σημαντικό να τρώτε τροφές πλούσιες σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του ιού του έρπητα. Καλές πηγές λυσίνης είναι τα ψάρια, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φασόλια. Τα κόκκινα λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C και τα βιοφλαβονοειδή που επουλώνουν τις πληγές πιο γρήγορα και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ψάρια

Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά που επίσης βοηθούν. Το κρέας βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και την αποκατάσταση των ιστών. Το σώμα χρειάζεται επίσης πρωτεΐνη για τη θεραπεία και την αναδόμηση του δέρματος, προστατεύοντάς το από ιούς και λοιμώξεις. Για όσους υποφέρουν από δερματικά συμπτώματα του έρπητα, είναι σημαντικό να τρώνε συκώτι, μοσχαρίσιο κρέας, ξηρούς καρπούς, σπανάκι και σπόρους κολοκύθας, που βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Συμπληρώματα

Κάποια φυτικά αντιικά συμπληρώματα, όπως αυτά με βάση την εχινάκεια, το σκόρδο, τη ρίζα γλυκόριζας, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Το εκχύλισμα λεμονιού, βοηθά στην επούλωση των πληγών και την ανακούφιση της φλεγμονής. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Αιθέρια έλαια

Τα γαρύφαλο, το τεϊόδεντρο και το μύρο έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και την ικανότητά του να προστατεύεται από ιούς. Οι δερματικές εκδηλώσεις είναι επώδυνες, ειδικά όταν εντοπίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και η χρήση αυτών των ελαίων τρεις φορές την ημέρα μπορεί να ελαφρύνει τον πόνο.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Χλαμύδια στις γυναίκες: Ποια συμπτώματα προκαλεί & πώς αντιμετωπίζεται το ΣΜΝ

Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα 6 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Τρεις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που σαμποτάρουν τη γονιμότητα