ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα οφέλη της

Η γυμναστική μπορεί να είναι επωφελής τόσο για τις μητέρες όσο και για τα παιδιά!

Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα οφέλη της

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ευεργετική για τις γυναίκες. Αν ασκείστε με προσοχή και χωρίς να κάνετε υπερβολές τότε μπορείτε να επωφεληθείτε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας. Μάλιστα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του παιδιού σας από μελλοντική παχυσαρκία. Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να είναι πολύ σημαντικά, καθώς ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών αυξάνεται διαρκώς.

Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γυμναστική μπορεί μελλοντικά να έχει οφέλη για τα παιδιά των υπέρβαρων γυναικών που ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή όμως είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι το ίδιο ισχύει και όταν γυμνάζονται γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας. Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα από το βάρος της μητέρας, το παιδί της θα επωφεληθεί από την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε στις γυναίκες - ακόμα και σε εκείνες που δεν είναι παχύσαρκες και δεν έχουν διαβήτη - να ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή έτσι ωφελούν την μεταβολική υγεία των παιδιών τους», δήλωσε ο Jun Seok Son, επικεφαλής της μελέτης.

Φυσικά, υπάρχουν και οφέλη για την ίδια τη μητέρα. Η άσκηση απελευθερώνει τις ορμόνες της «ευτυχίας», αυξάνει την ενέργεια, ανακουφίζει από το άγχος και συμβάλλει στη βελτίωση ποιότητας του ύπνου και χαρίζει πολλά οφέλη σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της περιόδου της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι υγιείς γυναίκες που δεν ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας για τα παιδιά τους καθώς και την πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό τους.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η έλλειψη άσκησης σε υγιείς γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εκθέσει τα παιδιά τους στην παχυσαρκία και τις συναφείς μεταβολικές ασθένειες, εν μέρει μέσω της εξασθένησης της θερμογονικής λειτουργίας», δήλωσε ο Son.

Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά με το είδος της γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε, αλλά και να λύσει τυχόν απορίες σας πάνω στο ζήτημα.

Πηγή: mindandbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος και διατροφή: Οι 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (φωτο)