ΥΓΕΙΑ

Ημικρανίες & εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το έμβρυο

Οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ημικρανίες & εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το έμβρυο

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 250.000 μέλλουσες μητέρες και διαπίστωσαν ότι όσες υπέφεραν από ημικρανίες κινδύνευαν περισσότερο από αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Οι γυναίκες που πάσχουν από σοβαρούς πονοκεφάλους έχουν επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τη μελέτη των Δανών επιστημόνων.

Είναι επίσης 40% πιθανότερο να παρουσιάσουν προεκλαμψία, μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Από τα οχτώ εκατομμύρια πασχόντων από ημικρανίες στη Βρετανία, τα έξι είναι γυναίκες, ενώ το 25% εξ αυτών βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus στη Δανία συνέκριναν τις εγκυμοσύνες 22.841 γυναικών που πάσχουν από ημικρανίες με αυτές 228.324 γυναικών χωρίς ημικρανίες για μια περίοδο επτά ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι πάσχουσες από ημικρανία κινδύνευαν 10% περισσότερο να αποβάλουν και 21% περισσότερο να γεννήσουν πρόωρα.

Τα έμβρυα διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας εάν οι μητέρες τους έχουν ημικρανίες, αλλά και περισσότερες πιθανότητες αναπνευστικών προβλημάτων και επιληπτικών κρίσεων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nils Skajaa, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus δήλωσε: «Η ημικρανία είναι κοινή πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πλήθος στοιχείων δείχνουν ότι η ημικρανία κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μητέρα και το παιδί».

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Headache, η θεραπεία των ημικρανιών δεν μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Αυτό σημαίνει ότι οι ημικρανίες μπορεί να συνδέονται με υποκείμενα προβλήματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα προβλήματα στην εγκυμοσύνη που σχετίζονται με τις ημικρανίες είναι πιθανό να αποτελούν βιολογικό πρόβλημα, και δεν προκαλούνται από φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και η ιβροπρουφένη που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ημικρανιών. Είναι δηλαδή γενετικοί οι παράγοντες που καθορίζουν γιατί κάποιες γυναίκες έχουν ημικρανίες και άλλες όχι.

Οι ημικρανίες προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 72 ώρες. Συνοδεύονται συνήθως από ζάλη και ναυτία.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημικρανία της μητέρας μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση λιποβαρούς μωρού, πρόωρου τοκετού, γέννας με καισαρική τομή, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και εμπύρετων επιληπτικών κρίσεων.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Πονοκέφαλος μετά το φαγητό: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες (pics)

«Αθόρυβη» ημικρανία: Ποια συμπτώματα προκαλεί, εκτός από τον πόνο