ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Ενδομητρίου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Ο καρκίνος του ενδομήτριου είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινάει στην μήτρα και συγκεκριμένα στα κύτταρα που διαμορφώνουν το ενδομήτριο.

Καρκίνος Ενδομητρίου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί να γίνει αντιληπτός σε αρχικό στάδιο γιατί τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν κινητοποιούν τις γυναίκες να επισκεφθούν τον γυναικολόγο τους,

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η έγκαιρη διάγνωση είναι τα πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την ίαση και την αντιμετώπιση του.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Όπως σε κάθε περίπτωση η πρόληψη σώζει ζωές και έτσι δεν θα πρέπει ποτέ να αμελείτε το ετήσιο ραντεβού με τον γυναικολόγο σας ενώ η παρατήρηση του οτιδήποτε διαφορετικού στον οργανισμό σας πρέπει να σας κινητοποιήσει και να το «ψάξετε» περεταίρω. Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του ενδομήτριου περιλαμβάνουν:

-Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

-Πυελικός πόνος

-Περίεργης υφής κολπικά υγρά.

-Πόνος κατά την επαφή.

-Αιμορραγία που δεν σχετίζεται χρονικά με την περίοδο.

Τι προκαλεί καρκίνο ενδομήτριου

Αν και δεν είναι ακριβώς γνωστό το τι προκαλεί τον καρκίνο του ενδομήτριου αυτό που γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα είναι ότι προκαλείται μια γενετική τροποποίηση μέσα στα κύτταρα του. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται με καθορισμένο ρυθμό, τελικά πεθαίνουν σε καθορισμένο χρόνο. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου και δεν πεθαίνουν σε καθορισμένο χρόνο. Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά κύτταρα σχηματίζουν μάζα (όγκο) και έτσι τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στους κοντινούς ιστούς και μπορούν να διαχωριστούν από έναν αρχικό όγκο για να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία του σώματος δίνοντας μεταστάσεις.

Οι παράγοντες κινδύνου

-Το να έχει ξεκινήσει η περίοδος πριν τα 12
-Ορμονική ανισορροπία
-Μη ύπαρξη εγκυμοσύνης
-Η αύξηση της ηλικίας αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης
-Παχυσαρκία
-Ορμονική θεραπεία για καρκίνο του μαστού
-Κληρονομικότητα για καρκίνο παχέος εντέρου

Πηγή: www.mayoclinic.org