ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης πραγματοποίησαν πρόσφατα μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα με τη συμμετοχή 82 εκατομμυρίων ατόμων.

Διαβήτης τύπου 2: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος

Από τα πολλά και σημαντικά ευρήματα της μελέτης, ξεχωρίζει η σύνδεση του διαβήτη τύπου 2 με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος, αναδεικνύοντας την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των πασχόντων.

Ένα άλλο σοκαριστικό εύρημα είναι ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με τις δύο παθήσεις, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία.

Πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και στεατοηπατίτιδα και από κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος θεωρείται βασικός ένοχος ανάπτυξης νόσων του ήπατος σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας μέσα σε λίγα χρόνια αύξηση από 15% σε 25%.

Η πάθηση συμβαδίζει με την αύξηση των ποσοστών διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

fat kid waist line

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος, τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η στεατοηπατίτιδα από την άλλη, είναι πιο επιθετική μορφή λίπους στο συκώτι, που συχνά οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και καρκίνο.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος εκδηλώνεται πολύ πριν γίνει απειλητική για τη ζωή, γι’ αυτό η διάγνωσή της επείγει.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. William Alazawi και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 18.782.281 ενηλίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και στεατοηπατίτιδα ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2 μετά από λίγα χρόνια. Φάνηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν είτε καρκίνο του ήπατος είτε κίρρωση.

«Οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προχωρημένων, απειλητικών για τη ζωή σταδίων της νόσου του ήπατος, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην εκπαίδευση και πρόληψη των ηπατοπαθειών σε άτομα με διαβήτη», δήλωσε ο Δρ Alazawi.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Οι κίνδυνοι για την καρδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ