ΥΓΕΙΑ

Χλαμύδια: Ο σιωπηλός εχθρός της γονιμότητας

Τα χλαμύδια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις σε άνδρες και γυναίκες επηρεάζοντας την γονιμότητα.

Χλαμύδια: Ο σιωπηλός εχθρός της γονιμότητας

Τα χλαμύδια εμφανίζονται κυρίως σε νέους ηλικίας 17-24 ετών που είναι περισσότερο ενεργοί σεξουαλικά και λιγότερο προσεκτικοί στις μεθόδους προφύλαξης.

Οι άνδρες που έχουν προσβληθεί με χλαμύδια δύο εβδομάδες μετά την μόλυνση είναι πιθανό να νιώσουν τσούξιμο κατά την ούρηση και πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα, πόνο στους όρχεις και στην κάτω κοιλιακή χώρα ενώ οι γυναίκες ίσως αισθανθούν πόνο στην διάρκεια της επαφής ή να εκδηλώσουν ελαφρά αιμορραγία.

Υπάρχει ωστόσο και η πιθανότητα να μην εκδηλωθεί κανένα σύμπτωμα για μεγάλο διάστημα γεγονός που θα έχει ωστόσο ως συνέπεια την επιδείνωση της μόλυνσης.

Χλαμύδια και γονιμότητα

Τα χλαμύδια όσο μένουν χωρίς θεραπεία είναι πιθανό να προκαλέσουν απόφραξη σαλπίγγων με αποτέλεσμα να εμποδίσουν την σύλληψη.

Ενδέχεται όμως να επηρεάσουν και το περιβάλλον εντός της σάλπιγγας με αποτέλεσμα μια πιθανή εγκυμοσύνη να εξελιχθεί εκτός μήτρας. Στην εξωμήτρια κύηση το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να μεταβεί εντός της μήτρας και να αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να τερματιστεί κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η λοίμωξη από χλαμύδια στον οργανισμό κατά την διάρκεια του τοκετού μπορεί να γίνει η αιτία ώστε το έμβρυο να αναπτύξει λοίμωξη στα μάτια και τους πνεύμονες.

Υπάρχει θεραπεία

Η έγκαιρή διάγνωση της λοίμωξης από χλαμύδια είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική θεραπεία.

Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια κολπικού υγρού ενώ η θεραπεία –την οποία πρέπει να ακολουθήσουν και οι δύο σύντροφοι-περιλαμβάνει λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων.

Πηγή: stanfordchildrens.org

Διαβάστε επίσης:

Έκτοπη κύηση: Πότε συμβαίνει και γιατί είναι απειλητική για τη ζωή

Σαλπιγγίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση