ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο συκώτι: Πώς θα προλάβετε τον «αθόρυβο δολοφόνο»

Ο καρκίνος του ήπατος, γνωστός και ως ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα ή ηπάτωμα, είναι ο έκτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως.

Καρκίνος στο συκώτι: Πώς θα προλάβετε τον «αθόρυβο δολοφόνο»

Ο καρκίνος του ήπατος είναι τέσσερις έως οκτώ φορές πιο συχνός στους άνδρες και σπάνια εμφανίζει συμπτώματα όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Πολλά από τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος μπορεί να ταυτίζονται και με άλλες παθήσεις. Όσο η νόσος εξελίσσεται, υποτροπιάζουν και είναι αδύνατον να τα αγνοήσει ο ασθενής.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα καρκίνου του ήπατος είναι, η απώλεια βάρους, η ανορεξία και το έντονο αίσθημα κορεσμού ακόμα και έπειτα από κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού. Ακόμα, η ναυτία, ο εμετός, η γενικευμένη κόπωση και ο υψηλός πυρετός, ο πόνος στην άνω δεξιά κοιλία ή κοντά στην δεξιά ωμοπλάτη, η διόγκωση του ήπατος στην δεξιά πλευρά του σώματος και η διόγκωση της σπλήνας στην αριστερή πλευρά του σώματος. Η κοιλιακή διόγκωση, ο ίκτερος και η υπέρχρωση των ούρων είναι εξίσου ανησυχητικά συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος προσδιορίζεται, έπειτα από αξιολόγηση μιας σειράς παραγόντων όπως είναι, η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, η έκταση της βλάβης που έχει προκληθεί στο ήπαρ από την νόσο ή από άλλες παθήσεις (ηπατίτιδα ή κύρωση του ήπατος). Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι και το στάδιο της νόσου, εάν έχει δώσει ή όχι μεταστάσεις στους λεμφαδένες και σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή και τον συνδυασμό αυτών, για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πηγή: cancercenter.com

Πανελλήνιες 2019: Δείτε πρώτοι τα θέματα, τις απαντήσεις τους και τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2019

Διαβάστε επίσης:

Τα προβιοτικά καταπολεμούν το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

Καρκίνος στο συκώτι: Ποιος ο ρόλος του καφέ