ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ύπνος: Η συμβολή του στην πρόληψη της καρδιοπάθειας

Ύπνος: Η συμβολή του στην πρόληψη της καρδιοπάθειας

Οι άνθρωποι που κοιμούνται επαρκή αριθμό ωρών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, όπως η καρδιοπάθεια και οι μεταβολικές διαταραχές, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sleep Research, άνθρωποι που κοιμούνταν επιπλέον ώρες, είχαν καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειωμένη όρεξη για αλμυρές και γλυκές τροφές, μικρότερη κατανάλωση ζάχαρης σε καθημερινή βάση  και χαμηλότερο ποσοστό καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης από πρωτεΐνες.

Η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Ο Rob Henst, του Πανεπιστημίου του Cape Town, δήλωσε ότι με βάση τις ενδείξεις, το να κοιμάται κάποιος λιγότερο από 7 ώρες συνδέεται με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

«Είναι εκπληκτικό που τόσο λίγες έρευνες έχουν εξετάσει αν η παράταση της διάρκειας του ύπνου μπορεί να μειώσει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 7 προηγούμενες έρευνες που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν παρεμβάσεις επιμήκυνσης του ύπνου - από 3 ημέρες έως 6 εβδομάδες - για να αυξήσουν τη διάρκεια ύπνου σε ενήλικες.

Οι έρευνες συμπεριέλαβαν 138 ανθρώπους που ήταν υγιείς, υγιείς που κοιμούνταν λίγο, υπέρβαρους που κοιμούνταν λίγο ή πάσχοντες από προϋπέρταση ή υπέρταση που κοιμούνταν λίγο.

Οι συμμετέχοντες επιμήκυναν το συνολικό χρόνο ύπνου από 21 έως 177 λεπτά.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το να κοιμάται κάποιος περισσότερο, ωφελεί την υγεία της καρδιάς του.

Διαβάστε επίσης:

Επτά τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο (εικόνες)Επτά τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο (εικόνες)

Health Psychology: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά στους εφήβους

Ποιότητα ύπνου: 7 συμβουλές για να τη βελτιώσετε (pics)