ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Νέο τεστ ούρων προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειασθούν αντικαρκινική θεραπεία

Βρετανοί επιστήμονες, ανέπτυξαν ένα νέο πειραματικό τεστ ούρων το οποίο μπορεί να διαγνώσει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.  

Καρκίνος του προστάτη: Νέο τεστ ούρων προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειασθούν αντικαρκινική θεραπεία

Το πειραματικό τεστ με την ονομασία PUR (Prostate Urine Test) μπορεί να προβλέψει -έως πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις υπάρχουσες κλινικές μεθόδους- ποιοι ασθενείς θα χρειασθούν αντικαρκινική θεραπεία.

Μπορεί επίσης να εντοπίσει τις περιπτώσεις που είναι έως και οκτώ φορές λιγότερο πιθανό να χρειασθούν θεραπεία μέσα στην επόμενη πενταετία από τη διάγνωση του καρκίνου.

Η επιστημονική κοινότητα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε αυτό το τεστ, μέσω του οποίου μεγάλο ποσοστό ανδρών μπορεί και να παραλείπει στο μέλλον τις μη αναγκαίες αρχικές βιοψίες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Συνήθως εξελίσσεται αργά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν θεραπεία για όσο ζουν. Οι γιατροί ωστόσο δυσκολεύονται να προβλέψουν ποιοι όγκοι θα γίνουν επιθετικοί και τι θεραπεία θα πρέπει να προτείνουν (π.χ. προστατεκτομή). Τα τεστ που υπάρχουν σήμερα, είναι η εξέταση αίματος για PSA, η δακτυλική εξέταση, η μαγνητική τομογραφία και η βιοψία του προστάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Σι Κόνελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, ανέπτυξαν το νέο τεστ χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (τεχνική μηχανικής μάθησης) για να μελετήσουν γενετικά τα δείγματα ούρων από 537 άνδρες.

Αναλύοντας την έκφραση 167 γονιδίων στα ούρα, βρήκαν ένα αλγόριθμο ο οποίος υπολογίζει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και τον βαθμό επιθετικότητας του.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια πάθηση με την οποία οι άνδρες πεθαίνουν και όχι από την οποία πεθαίνουν. Δυστυχώς σήμερα δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε ποιοι άνδρες διαγνωσμένοι με καρκίνο προστάτη θα χρειαστούν ριζική θεραπεία και ποιοι όχι», δήλωσε ο Κόνελ.

«Έως το 75% των ανδρών με αυξημένο επίπεδο PSA έχουν αρνητική βιοψία για καρκίνο του προστάτη. Από την άλλη, το 15% όσων δεν έχουν αυξημένο PSA, βρίσκονται τελικά να έχουν καρκίνο του προστάτη και, από αυτούς τους καρκίνους, ένα άλλο 15% είναι επιθετικοί. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε πρόσθετες πιο ακριβείς εξετάσεις», πρόσθεσε.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: Ωφελεί ή βλάπτει τελικά ο τακτικός έλεγχος του PSA;

Καρκίνος προστάτη: Υπό ανάπτυξη τεστ ούρων με στόχο να περιοριστούν οι περιττές βιοψίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ