ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακά: Δείτε εάν κινδυνεύετε με βάση τον σωματότυπό σας

Ο σωματότυπος θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό), επισημαίνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal».

Καρδιαγγειακά: Δείτε εάν κινδυνεύετε με βάση τον σωματότυπό σας

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με σωματότυπο μήλο αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εξαιτίας του ότι το λίπος στην κοιλιά επικάθεται σε όργανα όπως είναι το συκώτι και το πάγκρεας απελευθερώνοντας επικίνδυνα χημικά στο αίμα, τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν στην Νέα Υόρκη και ανέλυσε τα δεδομένα για 2.683 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες διατηρούσαν σταθερό βάρος μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Οι μεταβολές των γυναικείων ορμονών κατά την εμμηνόπαυση επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την ανακατανομή του λίπους στο σώμα.

Οι μελετητές κατηγοριοποίησαν τις γυναίκες που συμμετείχαν, ανάλογα με το αν είχαν σωματότυπο μήλο ή αχλάδι, (το λίπος συσσωρεύεται στους μηρούς αντί στην κοιλιά).

Οι γυναίκες με υψηλότερη συγκέντρωση λίπους στην περίμετρο της μέσης είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με αυτές που είχαν υπερβολική συσσώρευση λίπους στους γοφούς ή στους μηρούς.

body type

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Κουιμπίν Κβι αναφέρει: «Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν, ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αν και διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων εξαιτίας του σημείου στο οποίο συσσωρεύεται το λίπος».

Το σπλαχνικό λίπος απελευθερώνει χημικές ουσίες οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και έχει ενοχοποιηθεί ότι αυξάνει την κακή χοληστερόλη και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αντίθετα, το υποδόριο λίπος, (το λίπος που συσσωρεύεται στους γοφούς και στους μηρούς) απλά αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατανομή λίπους στο σώμα είναι πιο ακριβής παράγοντας πρόβλεψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, συγκριτικά με το βάρος, και «κρούουν τον κώδωνα» του κινδύνου στους γιατρούς, τους οποίους καλούν να μην υπολογίζουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος, αλλά την περίμετρο της μέσης για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Ο Δρ. Κβι αναφέρει: «Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, δεν απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ότι οι άνδρες με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 102 εκατοστά και οι γυναίκες με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 88 εκατοστά έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Τι σωματότυπο έχω; Βρες το με ένα κλικ!

Tροφές που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά & με ποιες να τις αντικαταστήσετε (εικόνες)

Καρδιακή νόσος: Πώς επιβαρύνετε την καρδιά σας χωρίς να το καταλαβαίνετε